Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
12°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

V Latviji spoznavali dobre prakse s področja prostovoljstva

Srečanje v Latviji, ki ga je organizirala partnerska organizacija projekta ERAS iz Latvije, Solis Tuvak, je potekalo v avgustu in je bilo posvečeno dobrim praksam prostovoljstva v kriznih razmerah in aktivnega državljanstva. Dogodka sva se udeležili predstavnici litijske podružnice Društva za podporo civilne družbe in se skupaj s partnerji iz Srbije, Madžarske, Litve in Severne Makedonije sestali s predstavniki latvijskih nevladnih organizacij.

V Latviji smo se imeli priložnost srečati z županom občine Kekava, Jurisom Žilkom, ki je tudi sam aktiven prostovoljec. Z nami je spregovoril o svojih prostovoljskih izkušnjah in pomenu ter podpori prostovoljskemu dela v občini Kekava. Meni, da prostovoljstvo človeku da samozavest, izkušnje, priložnost za sklepanje prijateljstev ter pristnih stikov, zato kot prostovoljec močno podpira in spodbuja tudi prostovoljsko delo med svojimi zaposlenimi kot tudi med občani.

Dogodek in debato, ki je delno potekala tudi online  je odprla Inese Vaivare, direktorica Latvijske platforme za razvoj - LAPAS. V živo pa smo se imeli priložnost srečati z Ilze Jankovsko eno od pomembnih akterk pobude »Ostani doma«, ki je nastala kot odziv na potrebe po pomoči v času epidemije Covid v Latviji, zdaj pa je prerasla v nevladno organizacijo »Enostavno pomagati«. Pogovarjali smo se o izkušnjah s prostovoljstvom v kriznih razmerah v partnerskih državah ter prišli do ugotovitve, da je občutek krize pri ljudeh vzbudil večjo željo po prostovoljskem delu in s tem prispevanju k čimprejšnjemu zaključku kriznih razmer. Sedaj, leto in pol po začetku kriznih razmer, pa se številne organizacije v partnerskih državah soočamo z upadom zanimanja za prostovoljsko delo.

Navdušeni smo bili nad programom, ki ga izvaja Center za otroke in mladino v Kuldigi. Številne prostočasne dejavnosti v katere se lahko vključijo mladi med 5 do 25 letom starosti so za njih brezplačne, sofinancirane iz nacionalnih sredstev in se izvajajo skozi celo šolsko leto. Obiskali smo tudi prostor v Kuldigi, kjer je potekal prvi Festival demokracije in se seznanili z vizijo organizatorjev festivala, da ustvarijo center, kjer bi potekale razprave, debate, umetniške razstave, predstave, ki bi povezovale tako posameznike kot organizacije. Ter omogočali prostor za bivanje in delo pisateljev, filozofov in umetnikov. Festival je bil tudi medijsko odmeven saj so za njegovo izvedbo pridobili sredstva z licitacijo knjig, ki so jih v ta namen podarili številni pomembni latvijski politiki.

V Rigi smo obiskali "Sporta pils dārzi", skupnostni vrt, ki so ga na zapuščenem območju nekdanje športne dvorane, zasnovali na pobudo prebivalcev in za katerega skrbijo prostovoljci. Prebivalci Rige tako lahko sredi mesta dobijo svoj kvadratni meter vrta, ki ga urejajo in se na njem družijo s svojimi prijatelji. Ali pa le uživajo v njem kot obiskovalci.

Iz obiska smo se vrnili polni prijetnih vtisov in s kupom dobrih praks, ki jih želimo deliti z drugimi ter kakšno od njih prenesti tudi v naše okolje. Prav to je tudi namen programa Evropa za državljane, spoznavati prakse drugih evropskih mest in se povezati v skupnih temah.  Spremljajte Facebook stran projekta ERAS, kjer bomo z vami delili prostovoljske zgodbe in dobre prakse iz drugih evropskih držav.

Projekt ERAS sofinancira Evropska unija iz programa Evropa za državljane, sklop 2: Mreža mest.

Oglejte si tudi