Logo MojaObčina.si

Litija

JUTRI
31°C
19°C
TOR.
29°C
20°C

Litija v mreži evropskih mest za podporo prostovoljstvu

Občina Litija v sodelovanju s podružnico Društva za podporo civilne družbe v Litiji, ki je nosilec projekta ERAS, povezuje 13 evropskih mest s ciljem izmenjave dobrih praks med mesti in izboljšanja pogojev za razvoj prostovoljstva v partnerskih državah in po Evropi.

Cilj programa Evropa za državljane, iz katerega so aktivnosti sofinancirane, je v povezovanju različnih evropskih mest s skupnimi temami in graditev dolgoročnih partnerstev za nadaljnje sodelovanje. Različne organizacije iz Slovenije, Srbije, Bosne in Hercegovine, Portugalske, Malte, Albanije, Litve, Latvije, Hrvaške, Makedonije, Madžarske, Grčije in Bolgarije bomo v projektu tako obravnavale različne izzive prostovoljstva v Evropi. Vsi partnerji trdno verjamemo, da je prostovoljstvo ključni element sodobne demokratične družbe in z negovanjem in spodbujanjem prostovoljstva ter širjenjem solidarnostnih vrednot lahko Evropejci dosežemo velike korake k bolj razviti, vključujoči in dinamični družbi s kakovostnimi priložnostmi za vse.

V ta namen bomo partnerske organizacije izmenjevale dobre prakse, znanja ter promovirale prostovoljstvo kot tako. Skupaj bodo zagotovili produktivno in vsebinsko bogato okolje, ki bo spodbujalo razvoj različnih prostovoljnih programov. V naslednjih dveh letih bo potekalo devet mednarodnih dogodkov z namenom izmenjave dobrih praks, vzpostavitve povezav z relevantnimi organizacijami, preučevanja konceptov in učinkov prostovoljstva v različnih državah in tudi s ciljem spodbujanja razvoja prostovoljstva po Evropi. V projektu bomo obravnavali različna področja prostovoljstva. Od prostovoljstva med mladimi, prostovoljstva in staranje prebivalstva, prostovoljstva v kriznih situacijah, vprašanje trajnostnega prostovoljstva do evropskih politik o prostovoljstvu in nacionalnih prostovoljskih programov in spodbudah. Pomembna tema, ki jo bomo redno izpostavljali, bodo priložnosti, prakse in cilji mehanizma evropske solidarnostne enote.

Na komunikacijskih kanalih ERAS boste lahko spremljali zgodbe evropskih prostovoljcev, na voljo vam bodo vpogledi v mednarodne dogodke, predstavljeni bodo različni programi prostovoljstva in dobre prakse, potekale bodo razprave in še veliko več. Raznolika sestava partnerstva bo v prvi vrsti  pomenila predvsem medkulturno okolje, kjer bomo udeleženci seznanjeni z različnimi pristopi, praksami, izkušnjami, politikami in drugimi vidiki prostovoljstva. Udeleženci projektnih aktivnosti boste izkusili prednosti mednarodnih programov in spoznali ustrezne politike Evropske Unije, ki te programe podpirajo, in kako lahko evropski državljani sodelujemo pri oblikovanju teh politik.

Za več informacij o projektu ERAS obiščite našo facebook stran ERAS – European alliance for volunteer support, nam pišite na klara.krzisnik@consulta.si ali pokličite na 059 927 619.

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi