Logo MojaObčina.si
DANES
1°C
-5°C
JUTRI
3°C
1°C
Oceni objavo

Državni sekretar za koordinacijo ukrepov in aktivnosti za obnovo po poplavah Boštjan Šefic na obisku v Litiji

Državni sekretar Boštjan Šefic se je v torek, 12.9.2023, srečal z županom Občine Litije Francijem Rokavcem. Delovni obisk je bil namenjen pogovoru o izzivih in potrebah občine in prebivalcev ter nadaljnjih ukrepih za pomoč. Župan je državnemu sekretarju uvodoma predstavil obseg poplav in vse dosedanje aktivnosti v okviru izvedbe intervencij ob katastrofalnih poplavah 4. in 5. avgusta 2023.
 
Občina je v pogovoru posebej izpostavila pomembnost spremembe državnega načrta zaščite in reševanja pred poplavami, v katerem bi bilo potrebno navesti obvezno predhodno preventivno praznjenje akumulacijskih bazenov na Zgornji Savi (v primeru napovedi obilnih padavin); izvedbo nujnih intervencijskih del v porečju reke Save in njenih pritokov ter iskanje dolgoročne rešitve protipoplavne zaščite na območju občine Litija.
 
Državni sekretar je izrazil pomembnost zagotovitve sistema, ki bo zagotavljal permanentno vzdrževanje vodotokov. Prav tako je poudaril pomembno vlogo državnih pisarn, ki bodo s posameznimi strokovnjaki skrbele, da bodo dela potekala strokovno in učinkovito.
 
Srečanje je državni sekretar zaključil na terenu, in sicer na ogledu poškodovanega mostu na Savi pri Litiji. Most namreč zaradi številnih konstrukcijskih poškodb ostaja zaprt do nadaljnjega, prehod pa je dovoljen samo kolesarjem in pešcem. Podobno velja za most v Jevnici. Državnemu sekretarju smo predstavili ključne izzive pri sanaciji oziroma nadomestni gradnji obeh mostov. Po končni proučitvi strokovnjakov bo šele jasno, ali bo obnova sploh možna oziroma smiselna.
 
Na srečanju so bili poleg zaposlenih občinske uprave, direktorja Ivana Matijevića in podžupanje Lijane Lovše, prisotni tudi poslanec mag. Franc Props, občinski svetnik Iztok Izlakar, poveljnik štaba Civilne zaščite Občine Litija Igor Cividini in direktor JP KSP Litija d.o.o. Roman Ciglar.
 
 
Foto: Katja Kodba/STA


(vir: litija.si)

Oglejte si tudi