Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

BRODNIK ZNOVA V LITIJI

Tokrat seveda ne govorimo o brodniku, ki bi nas kakor v preteklosti popeljal z enega brega reke Save na drugega, ampak o izjemnem likovnem delu, mozaiku LITIJSKI BRODNIK, ki od sredine oktobra daje novo vsebino avli občine Litija. Gre za likovno delo večjih dimenzij, 2 krat 3 metre, sestavljeno iz približno 60.000 barvnih ploščic, ki je avtorsko delo društva LILA.
Kot projekt je ta mozaik od zasnove do izvedbe člane društva LILA zaposloval že od začetka letošnjega leta, v izdelavo je bilo vloženih več kot 600 ur dela. Nastajanje je potekalo v več fazah, od začetne izbire motiva, do izdelave risbe, mozaičnih ploščic, izbire materialov in barv, sestavljanja mozaika in postavitve v prostor. Risbo sta izdelali Anita Vozelj in Maša Cvetežar, pri sestavljanju mozaika je sodelovalo 13 članov Litijskega likovnega ateljeja. Delo je potekalo v prostorih občine Litija, v avli občine bo mozaik na ogled za stalno. Projekt Mozaik BRODNIK sta podprla Občina Litija in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. 

 

Zakaj lik brodnika? Brodnik je imel v več tisočletni zgodovini mesta Litija pomembno vlogo. Litija je bila do izgradnje železnice in mostu čez Savo veliko pristaniško mesto. Brodniki so prevažali ljudi in tovor z enega na drugi breg ali prevažali tovor vzdolž reke Save. Dnevno je leta 1813 v  Litiji pristalo od 15 do 20 ladij. Na območju sedanje občine je bilo 6 brodarskih postaj. Mozaik, ki krasi steno v avli občine Litija, predstavlja zadnjo vožnjo litijskega brodnika. Čolnar ali brodnik simbolično pelje ženina in nevesto ter doto preko reke Save, v desnem zgornjem kotu pa tri savske vile predstavljajo kulturne in glavne gospodarske panoge v Litiji tistega časa. Leva nosi vaško situlo in predstavlja zgodovino, srednja nosi rudarsko svetilko in predstavlja rudarstvo, desna drži svitek preje in predstavlja predilstvo.

 

Izbira motiva brodnika kaže na to, da se društvo LILA premišljeno odloča za  vsebine projektov, ki so neposredno povezani s kulturo in zgodovino kraja. Pred tremi leti, ko je društvo pričelo s projektom SLIKARSKE POTI, so ljubiteljski likovniki v grafikah upodobili industrijsko dediščino - predilstvo, druga slikarska pot je vključevala baroreliefe in druga likovna dela na temo rudnika Sitarjevec ter rudarskega življenja, letos nas je na 3. slikarsko pot simbolično popeljal litijski brodnik. Od razstav, ki so sestavljale 3. slikarsko pot, si še vedno lahko ogledate likovna dela MALE in CICI LILE v izložbah starega mestnega jedra Litije. Ob odkritju mozaika je izšel katalog, v katerem je predstavljen izbor del, nastalih v projektu 3. slikarska pot LILA  ter proza in poezija z izbrano tematiko brodnika in reke Save, ki so jo prispevali člani literarne sekcije društva.

Oglejte si tudi