Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
5°C
PET.
16°C
2°C
Oceni objavo

S Krokarjem v izbrano pesniško družbo

V času karantene, zaznamovanem z mnogimi omejitvami, ki nam krojijo življenje, prihaja razveseljujoča novica iz literarne sekcije društva LILA, saj se je njena članica Dunja Polonca Guček s pesmijo Krokar uvrstila med 12 finalistov natečaja za naziv viteza/inje poezije 2020.

Pesniški turnir že dvajset let organizira založba Pivec. Zaključek turnirja je bil v soboto, 25. aprila, letos prvič v virtualni obliki.  Viteški naziv sicer ni prišel v domači log,  vendar je že sama uvrstitev med 12 finalistov izmed 160 prijavljenih avtorjev izjemno priznanje. Vseh 12 finalnih pesmi je izšlo tudi v zborniku. Po presoji strokovne žirije je letos vitezinja poezije Tanja Božić iz Ljubljane s pesmijo Zemljevid, občinstvo pa je najbolj prepričala pesem Jerneja Kusterleta Noč naju glasno izgovarja.

 

Pesniški Turnir je dobil navdih v srednjeveških turnirjih. Založba Pivec ga organizira kot natečaj, na katerem se izbira najboljša izvirna neobjavljena slovenska pesem v tekočem letu ter ga sklene s finalno prireditvijo. Na letošnjem natečaju je, kot je bilo že povedano, s po eno pesmijo sodelovalo 160 avtorjev. Ker karantenski način življenja, omejen s predpisi zahteva drugačne pristope, tokratna sklepna prireditev ni potekala v živo pred občinstvom, ampak je izbranih 12 pesnikov nastopilo z interpretacijo svojih pesmi na video posnetkih. Virtualni pesniški turnir, v katerem z interpretacijo svoje pesmi sodeluje tudi Dunja, si še vedno lahko ogledate na povezavi  https://www.facebook.com/1168311579949559/videos/726346814571196/

 

Za izjemen pesniški uspeh Dunji iskreno čestitamo!

 

 

Dunja Polonca Guček

 

KROKAR

Prihaja z mrakom, šepa v hrib tod mimo.
Na sključeni postavi same cape.
Postane tu in tam, ko zmanjka sape,
v istih čevljih iz poletja v zimo.

S sršečimi lasmi kot s konjsko žimo
obraz je skrit pod dolge črne slape.
Otroci in odrasle vaške trape
ob njej so usvojili verz in rimo.

»Glej, krokar nese šnops!« režijo vanjo.
»Tvoj rabelj danes se še ni nalokal?
Zvečer tepežko le dobiš vsakdanjo!«

A rabelj danes sam je bridko jokal.
Nikoli več ne dvigne roke nanjo.
Ob svitu krokar črni je zakrokal.

Oglejte si tudi