Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Izveden še zadnji sklop delavnic za bodoče koordinatorje in prostovoljce »Točk za starejše«

V okviru LAS projekta »Točka za starejše« je bil uspešno izveden še zadnji sklop delavnic za bodoče koordinatorje točk za starejše in zainteresirane prostovoljce. Zavod Oreli je delavnice izvedel v živo in preko spleta, in sicer smo se na temo projektnega vodenja srečali 5. aprila v Kulturnem domu Janka Kersnika v Lukovici, na temo vzpostavitve točk za starejše pa 21. aprila v Knjižnici Šmartno pri Litiji. Vseh 22 udeležencev je zelo aktivno sodelovalo in na koncu prejelo tudi potrdila o opravljenem izobraževanju.

Projekt se izvaja v občinah Litija, Šmartno pri Litiji in Lukovica, udeleženci delavnic pa prihajajo iz Društva upokojencev Šmartno pri LitijiObčine LitijaDoma TisjeKulturnega društva JavorjeKrajevnega odbora Rdečega križa RafolčeDruštva upokojencev LukovicaRazvojnega centra Srca Slovenije in LAS Srce Slovenije. Sodelujejo tudi številni prostovoljci.

Delavnico o projektnem vodenju je vodil mag. Roman Rener, svetovalec Zavoda Oreli. Seznanili smo se s ciklom projekta, t.j. s pripravo ideje, prijavo projekta na razpis ter njegovo izvedbo, pri čemer sta vodja projekta in njegova ekipa ključna za uspeh, zato so bile predstavljene tudi njihove ključne veščine. V skupinah smo nato pripravili konkreten idejni projekt »Vikend prostovoljstva«, kar nas je še bolj povezalo in okrepilo z novimi znanji.

Prostovoljka Zavoda Oreli Špela Drobnič, mag. soc. je izvedla delavnico o vzpostavitvi informacijske točke za starejše. Odgovorili smo si na vprašanja, zakaj je pomembno, da ima občina svojo informacijsko točko na spletu in v fizični obliki, kako ta deluje, kakšni koordinatorji so najbolj primerni, kakšna znanja in veščine naj imajo in kako vzpostaviti točko, da bo aktivno delovala. Vsaka točka bo namreč ponujala ključne informacije za starejše na enem mestu, objavljene bodo tudi pomembne novice o dogodkih s področja pomoči starejšim v občini ter s področja prostovoljstva in samopomoči.

Tanja Rozina, Občina Litija
»Predavanja in delavnice na temo »Točka za starejše« so me obogatile z novimi znanji in drugačnim pogledom na starejše. Spoznala sem nove ljudi in izredno dobre predavatelje iz Zavoda Oreli. Predstavili so nam različne sklope znanj, s pomočjo katerih bomo lahko postavili Info točko za starejše tudi v občini Litija. Naše okolje ga resnično potrebuje.«

Nada Pintar, Društvo upokojencev Šmartno pri Litiji
»Udeleženci izobraževanja iz občin Litija, Šmartno pri Litiji in Lukovice, smo pridobili nova znanja in veščine, ki nam bodo koristile pri prostovoljskem delu s starejšimi. Hvaležni smo Zavodu Oreli iz Kamnika za izjemno strokovno izvedbo delavnic.«

Martina Ozimek, mag. družb. inf., direktorica Zavoda Oreli
»Zelo smo pozitivno presenečeni nad številom udeležencev in nad njihovo prizadevnostjo. Upam, da bodo navdušenost ohranili, saj so pridobili veliko znanja.«


V naslednjih mesecih se bo na podlagi raziskave med Občinami in organizacijami, ki se zavzemajo za kakovostnejše življenje starejših, pripravila analiza obstoječih storitev za starejše v posamezni občini, ki bo podlaga za aktivno izboljševanje obstoječih storitev in uvajanje novih. Na podlagi rezultatov se bo za vsako partnersko občino pripravila strategija razvoja storitev ter vzpostavila mreža prostovoljcev. V drugi fazi, ki se bo pričela izvajati v začetku leta 2023, bo v vsaki od teh občin vzpostavljena »info točka«, ki bo nudila pomoč in podporo starejšim ter koordinirala delo prostovoljcev. Omogočeno bo sprejemanje telefonskih klicev in elektronske pošte, starejši pa se bodo lahko v času uradnih ur tudi osebno oglasili.

Lepo vabljeni, da se tudi vi priključite mreži prostovoljcev za pomoč starejšim. Kontaktirajte nas na: anita.molka@razvoj.si ali 01 8962 710.

Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014-2020. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za vsebino je odgovoren LAS Srce Slovenije.

Avtorica: Anita Molka, Razvojni center Srca Slovenije

Oglejte si tudi