Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

V LAS Srce Slovenije podprti štirje evropski projekti iz Litije

Na zadnji javni poziv za sredstva Evropskega kmetijskega sklada (EKSRP) za razvoj podeželja, ki jih je razpisal LAS Srce Slovenije v letu 2020, je prispelo 16 vlog. Po pregledu ocenjevalne komisije je prag za potrditev doseglo 10 projektov, od tega tudi štirje projekti, ki bodo doprinesli k razvoju občine Litija: Okusi domačnosti, Medgeneracijsko središče Javorje, Točka za starejše ter Aromaterapija in zelišča za zdravje in vitalnost domačega okolja.

Rudnik Sitarjevec se zadnja leta po dolgem premoru prebuja iz pozabe. Občina Litija namerava s projektom Okusi domačnosti nadgraditi vsebine rudnika z degustacijsko-razstavnim prostorom, ki bo temeljil na lokalni gastronomski ponudbi. Poseben poudarek bo na izdelkih, ki nosijo certifikat kakovosti Kolektivne tržne znamke Srce Slovenije, ter lokalnih vinih in žganjih. S pomočjo projekta bo urejena tudi pot do rudnika, s čimer bo turistična točka postala dostopna tudi osebam z gibalnimi oviranostmi. S programskimi vsebinami bodo pridobili priložnost za sodelovanje pri razvoju vsebin lokalni podjetniki, kmetje in druga zainteresirana javnost.

Projekt Točka za starejše bo občanom Litije prinesel nove storitve na področju pomoči starejšim. LAS Srce Slovenije bo kot vodilni partner prenesel dobro prakso organizirane prostovoljne pomoči doma živečim starejšim iz Kamnika še v druge dele območja LAS Srce Slovenije. Potrebo po pomoči starejšim so prepoznali tudi v občini Litija, zato so se pridružili projektu. Partnerji v projektu bodo pridobili znanje in praktične izkušnje iz dobre prakse delovanja kamniškega Zavoda Oreli, ki kaže na to, da je za dobro organizacijo ključna koordinacijska pisarna, ki sprejema prošnje za pomoč od starejših in obenem hitro in učinkovito skoordinira pomoč s pomočjo lokalnih inštitucij in prostovoljcev. Preko projekta se mreža sodelujočih organizacij in prostovoljcev širi na širše območje LAS. Nove »točke za starejše« bodo začele delovati še v Litiji, Lukovici in Šmartnem pri Litiji.

Na ekološki zeliščni kmetiji Hanuman so z željo po razširitvi svojih znanj in posledično tudi razširitvi svoje ponudbe izdelkov in storitev poiskali somišljenike v lokalnem okolju in skupaj pripravili projekt Aromaterapija in zelišča za zdravje in vitalnost domačega okolja. Skupaj z zaposlenimi iz Doma Tisje in s člani društva Lojtra bodo partnerji v projektu izmenjali in pridobili nova znanja s področja gojenja in predelave zelišč. Poseben poudarek  bo na aromaterapiji, iz katere bodo pridobili nacionalno poklicno kvalifikacijo. V nadaljevanju bodo znanje uporabili pri svojem delu z mladimi in starejšimi. Projekt je namenjen tudi postavitvi oz. preureditvi zeliščnih vrtov. V okviru projekta bodo izvedena različna predavanja in delavnice na temo zeliščarstva in aromaterapije, organiziran pa bo tudi »vikend aromaterapije«.

Po zaslugi vodilnega partnerja Kulturnega društva Javorje in partnerja Občine Šmartno pri Litiji bo s projektom Medgeneracijsko središče Javorje prišlo doobnove stare šole in njene preureditve v medgeneracijsko središče s povezovalnimi družbenimi, kulturnimi in gospodarskimi vsebinami. V obnovljenih prostorih se bodo s pomočjo projektnega partnerja RISE Šmartno Litija z. b. o. Litija izvajali programi za zdravo in aktivno življenje vseh generacij, s poudarkom na skrbi za starejše in najbolj ranljive skupine prebivalcev. Aktivnosti na področju medgeneracijskega sodelovanja, kot so delavnice, predavanja, izobraževanja in druženje, bodo vključevale prenos znanja starejših na mlajše in obratno, ohranjale običaje in navade, omogočale socializacijo starejših ter krepile kulturno identiteto in pripadnost vaškemu okolju.

Preostali potrjeni projekti, ki so predstavljeni na www.las-srceslovenije.si, so usmerjeni k varovanju okolja in k vključevanju lokalnih prebivalcev v povezovalne družbene, kulturne, izobraževalne in gospodarske vsebine. V LAS Srce Slovenije si želimo, da bi razmere v državi dopuščale, da se  projektne aktivnosti izvedejo na način, kot je bilo predvideno, da bi lahko čim več dogodkov izvedli v živo in da bi ljudje kmalu lahko normalno zaživeli. 

Tina Vatovec, LAS Srce Slovenije

Oglejte si tudi