Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Izobraževalni center Geoss in Osnovna šola Litija pripravila prvi kulinarični bazar

Izobraževalni center Geoss in Osnovna šola Litija sta v okviru projekta Prva generacija, druga možnost, katerega projektni partner je Izobraževalni center Geoss, 27. februarja v prostorih šole organizirala prvi kulinarični bazar. Na bazarju so sodelovali starši otrok, priseljenih iz drugih držav, ki obiskujejo Osnovno šolo Litija. Na dogodku so bile predstavljene tradicionalne jedi osmih držav, iz katerih prihajajo učenci litijske osnovne šole, poleg slovenskih jedi smo okušali dobrote Bosne in Hercegovine, Srbije, Poljske, Severne Makedonije, Kosova, Rusije, Jemna in Dominikanske republike. Starši (predvsem matere) so pripravili po dve tipični jedi, značilni za njihovo državo, tako da je bila ponudba na bazarju nadvse pestra in okusna.

Poleg jedi so se na mizah znašli še tipični predmeti posamezne države, prti in drugi okraski. Jedi so bile predstavljene tudi z natisnjenimi recepti, države pa so bile predstavljene z zastavami in plakati, ki so jih izdelali učenci. Dogajanje je spremljala tradicionalna glasba iz omenjenih držav.

Dogodek je bil organiziran v času govorilnih ur, zato obiskovalcev ni manjkalo. Poleg staršev in učiteljev so bazar obiskali številni občani, ki jih zanima kulinarika izven slovenskih meja, širše družbeno dogajanje in aktivno državljanstvo. Kulinarični bazar je minil v sproščenem vzdušju, prijetnem druženju in pogovorih. Matere, ki so pripravile jedi, so bile hvaležne in ponosne, da so lahko zastopale svojo državo. Domov so odhajale polne načrtov, kaj bodo pripravile prihodnje leto, saj bomo kulinarični bazar nedvomno ponovili.

Sodelujočim na bazarju in drugim zainteresiranim Izobraževalni center Geoss v okviru projekta Prva generacija, druga možnost omogoča prijavo na brezplačni tečaj slovenskega jezika, ki bo posebej prilagojen staršem, ki imajo otroke vpisane v slovenske osnovne in srednje šole. Za prijavo je še čas, saj se tečaj začne 12. marca. Lahko nas pokličete na telefon 031 759 355 ali nam pišete na info@ic-geoss.si.

Oglejte si tudi