Logo MojaObčina.si

Litija

DANES
1°C
-3°C
JUTRI
0°C
-5°C

11. ARHEOLOŠKI POHOD »PO POTI VELIKEGA KNEZA Z VAČ«

2457
Deli

Društvo GEOSS in Družinsko gledališče Kolenc prijazno vabita na 11. arheološki pohod »Po poti velikega kneza z Vač«, ki bo v nedeljo, 24. septembra 2017.

Dogodek se bo pričel z ogledom društvenih zbirk ob 10. uri v Domu Petra Svetika na Vačah. Ob 11. uri pa bo sledil približno 7 km dolg pohod po arheološkem najdišču. 
Osrednji motiv tokratnega pohoda bo grob bogato opremljene dame iz 7. stol. pr.n.š., ki je bila predstavnice železnodobne elite Vač. V grob so bile poleg velike sponke za obleko in razkošnega jantarnega nakita priložene koščene figurice, ki so imele verjetno religiozen oz. votiven značaj.

Ob poti nas bo spremljala gledališka igra, postavljena v čas železne dobe. Zgodba pripoveduje o dami, knezovi ženi, ki je po nenadni smrti moža postavljena pred težko preizkušnjo. Prestol mora zagotoviti svojemu sinu, ki se bori daleč na Solnograškem, pri tem pa jo ovira veliki svečenik, ki želi prestol zase.

Ob zaključku pohoda bo postrežena knežja topla malica z jedmi iz železnodobnih prvin. Predviden zaključek dogodka je okrog 16. ure. Program bodo povezovali arheologinja, dr. Vojka Cestnik, geolog Blaž Zarnik in etnologinja Anka Kolenc. Gledališko zgodbo bo uprizorilo Družinsko gledališče Kolenc.

Pohod je srednje zahteven. Pohodniki naj imajo primerno obutev. Obiskovalci, ki ste se naših pohodov že udeležili, prinesite s seboj izkaznico z dosedanjimi vpisi arheoloških pohodov in zbirajte žige! Za vsakih 6 žigov prejmete darilo.

Štartnina: 15 EUR.
Zbrana sredstva so namenjena odkupu muzejskega objekta na Vačah. V štartnino so vključeni: program z gledališko igro, izkaznica, zloženka, pogostitev ob dobrodošlici, knežja malica (naravni napitki, zelenjavne in mesne dobrote, medene slaščice). Za otroke do 10. leta starosti je pohod brezplačen.

PREŽIVITE Z NAMI PRIJETNO NEDELJO NA VAČAH!

 

Več informacij:

  • www.drustvo-geoss.si;
  • FB: Arheološki-pohodi-Po-poti-velikega-kneza-z-Vač;
  • T: 01 897 66 80
  • M: 041 895 852 (Družinsko gledališče Kolenc).

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij