Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Preventivna akcija "Med vožnjo uporabljaj pamet, ne pametnega telefona"

Letošnje koledarsko leto se, kot je že v navadi, začenja z nacionalno preventivno akcijo Mobilni telefon.  Voznike pozivamo, naj med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona, ampak naj se varno ustavijo na primernem mestu in opravijo telefonski klic ali pošljejo SMS sporočilo. 

Vse lahko počaka, le življenje, vaše ali od koga drugega ne bo!
V aktivnostih nacionalne akcije bo sodelovala tudi policija, ki bo v tem času pogosteje opozarjala voznike na to, da mobilni telefoni ne sodijo v promet in izvajala poostren nadzor.
Uporabe mobilnih telefonov sicer ne beležimo med vzroki prometnih nesreč, vendar so zaradi stalne uporabe vse večji motilci pozornosti za varno udeležbo v prometu. In to ne velja le za voznike vozil, temveč tudi za pešce in kolesarje kot ranljivi skupini prometnih udeležencev.Ostali pomembni poudarki, vezani na uporabo mobilnega telefona v prometu, so:· Uporaba mobilnega telefona med vožnjo na voznika vpliva negativno: poslabša se reakcijski čas, slabše zaznava in počasneje reagira na prometno signalizacijo, zavorni čas je daljši, zmanjšano pa je tudi zaznavanje okolice in prometa.· Prostoročno telefoniranje je dovoljeno, a tudi ni povsem varno: raziskave kažejo, da tudi uporaba prostoročnih naprav za telefoniranje med vožnjo odvrača pozornost voznika od okolice, zato predstavljajo tveganje za varno udeležbo v prometu.· Med vožnjo, kljub prepovedi, uporablja mobilni telefon kar 75 % voznikov v Sloveniji!· Prizadevamo si za strožjo zakonodajo: ena izmed prioritet AVP na področju uporabe mobilnih telefonov v prometu, je zavzemanje za strožjo zakonodajo pri sankcioniranju kršiteljev. Naš predlog je, da bi uporaba mobilnega telefona med vožnjo veljala kot hujši prekršek, kaznovan z 250 euri denarne kazni in tremi kazenskimi točkami.

Oglejte si tudi