Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Končane 34. Maistrove prireditve na Zavhu

Na Zavrhu v Slovenskih goricah so se  konec tedna končale že 34. Maistrove spominske prireditve. Skupaj so jih pripravili Občina Lenart, Turistično društvo Rudolfa Maistra Vojanova iz Zavrha in Domovinsko društvo generala Rudolfa Maistra iz Maribora. Lenarški župan mag. Janez Kramberger je skupaj s predstavniki Slovenske vojske, s predsednico Zveze društev generala Maistra  mag. Lučko Lazarev Šerbec in predstavniki Maistrovih društev iz Cerkvenjaka in Maribora, položil venec h kipu Rudolfa Maistra pred obnovljeno Štupičevo vilo, v kateri je od lani na ogled zanimiva muzejska postavitev “Maister po Maistru”.

 

V završkem domu kulture so predstavili tesnega Maistrovega sodelavca, sicer slovenskogoriškega rojaka iz Nadbišca, prof. Frana Voglarja, ki je bil po prevratu leta 1918 tajnik Narodnega sveta za Štajersko v Mariboru. Izvedli so tudi bogat kulturni program, ki je bil v znamenju Maistrovega pesnikovanja. Vse udeležence prireditve, ki je bila lepo obiskana, je nagovoril in pozdravil lenarški župan mag. Janez Kramberger in izpostavil pomen završkega spominjanja na Maistra in njegovo soborce za severno slovensko mejo. Aleš Arih pa je izpostavi, da bodo prihodnje leto že 35. spominske prireditve na katere se je treba še posebej pripraviti. V imenu Domovinskega društva generala Maistra Maribor je podelil tri spominske medalje Rudolfa Maistra, ki so jih prejeli Božo Čobec, dr. Maja Toš in prof. Igor Zemljič. Obiskovalce, med katerimi je bil tudi vnuk generala Maistra Borut Maister, je nagovorila tudi predsednica TD Rudolfa Maister Vojanov iz Zavrha.
Na Zavrhu se Maistra spominjajo že od leta 1961, ko so po njem poimenovali Turistično društvo in leta 1963 še razgledni stolp. Leta 1985 so se na pobudo Aleša Ariha  začele organizirane spominske prireditve, ki jih vsako leto pripravijo konec novembra.

 

Oglejte si tudi