Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
9°C
NED.
21°C
10°C
Oceni objavo

Podeljeni so certifikati Tradicionalna prleška gibanica

V ponedeljek popoldan je Kulturno, turistično in izobraževalno društvo Kelih organiziralo slovesno podelitev certifikatov Tradicionalna prleška gibanica. Slavnostni govornik je bil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo.

 

Predsednica društva mag. Tjaša Kos je uvodoma dejala, da se s podelitvijo teh certifikatov spodbuja peka prleške gibanice v okrogli lončeni skledi tako pri tržnih ponudnikih kot pri ljubiteljih prleške gibanice. Tako so jo namreč pekli nekoč. Ker danes skoraj nihče nima krušne peči ne doma ne v gostinskem lokalu, peka v krušni peči ni pogoj za pridobitev certifikata. Poleg doseganja standardov kakovosti, določenih v pravilniku, je pogoj za pridobitev omenjenega certifikata uporaba okrogle lončene sklede. Letos je bilo kar 19 od 26 prleških gibanic na ocenjevanju spečenih v okroglem lončenem pekaču, 8 jih bo prejelo certifikat Tradicionalna prleška gibanica, saj so dosegli več kot 85 odstotkov vseh možnih točk.

Župan občine Križevci, mag. Branko Belec, je ob tej priliki čestital društvu Kelih za odlično opravljeno delo in izpostavil letošnji virtualen kulinarični pohod, saj epidemiološke razmere niso dovoljevale izvedbe. Nastal je film Gibajmo s Prlečko – kulinarični pohod Prleška gibanica 2021. 

 

Pred podelitvijo certifikatov je zbrane nagovoril minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek: » Slovenska tradicionalna kuhinja je del naše kulturne dediščine in ima velik pomen ter dodano vrednost za turistično ponudbo. Za prihodnost turističnih destinacij je ključno, da ohranjajo tradicijo lokalne kulinarike, saj bodo na ta način lažje razvile svoj turistični potencial, gostom pa ponudile nekaj drugačnega. Verjamem, da marsikdo ob omembi Prlekije  najprej pomisli na odlično vino, kot drugo pa na prleško gibanico. In tako je prav. Prlekija je primer dobre prakse, saj so prepoznali potencial v tradicionalnih slovenskih jedeh in tako vsako leto podeljujejo certifikate za prleško gibanico z enim samim namenom: da se ohrani značilen okus in izgled. Želim si, da tudi druge regije prepoznajo kulinarični potencial slovenske tradicionalne hrane in tudi na ta način privabljajo goste v svoje kraje. Nenazadnje je Slovenija letos nosilka naziva Evropska gastronomska regija, kar bo zagotovo pripomoglo pri promociji slovenske kulinarike širom sveta.«

 

V kategoriji ljubitelji prleške gibanice so certifikate prejeli:

  • MAJDA MARKOVIČ, 

  • ERAZEM KOS,

  • FLO IN BENO,

  • GABIKA RAUTAR PUHAN.

V kategoriji tržni ponudniki so certifikate prejeli:

  • LONČARSTVO SAŠA ŽUMAN S.P.,

  • SEGRAP D.O.O. – BIOTERME MALA NEDELJA,

  • ZDRAVILIŠČE RADENCI,

  • TJAŠA KOS S.P.. 

Certifikati Tradicionalna prleška gibanica so veljavni eno leto.


Vsi prejemniki certifikatov so dobili prleško moko za prleško gibanico Mlina Stajnko in skuto Kmetije Kosi. Slovesno podelitev certifikatov sta z izjemnima vokaloma popestrili Marinka Prelog in Selma Franov, ki pojeta pod umetniškim imenom Beročka. 


Društvo Kelih bo z promocijo prleške gibanice nadaljevalo, v soboto, 11. junija 2022, pa bodo v okviru Prleške gibanice 2022 zopet izvedli državno ocenjevanje prleških gibanic. Želimo si, da bi tudi v prihodnje sodelovali mladi, letos jih je bilo kar 5 mlajših od 18 let.


Dodatne informacije:

M: drustvo.kelih@gmail.com

T: 041 357 520 (mag. Tjaša Kos)

Fotografije: arhiv društva Kelih


Oglejte si tudi