Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
3°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

DIREKTOR MURSKOSOBOŠKE OBMOČNE SLUŽBE ZAVODA ZA ZAPOSLOVANJE MAG. ALEKSANDER KAVČIČ S SODELAVCI PREDSTAVIL PROGRAME APZ

 

V sredo, 10. marca 2020 je v sejni sobi Občine Križevci potekal sestanek s predstavniki murskosoboške območne službe Zavoda za zaposlovanje.

Direktor mag. Aleksander Kavčič si želi promocije programov APZ tudi preko občinskih kanalov obveščanja.

Vodja uradov za delo Gornja Radgona in Ljutomer, Jelka Jež je poudarila, da je bilo na teh dveh uradih konec leta 2020 manj brezposelnih oseb kot konec leta 2019, kar je spodbuden podatek. Za 3,1% se je znižala stopnja registrirane brezposelnosti, ker so delodajalci uveljavljali tudi različne ukrepe, od čakanja na delo, subvencije skrajšanega delovnega časa…Največji priliv brezposelnih je bil iz turistične in gostinske dejavnosti.

V občini Križevci je stopnja registrirane brezposelnosti 8,8 %, kar pomeni, da je na uradu za delo prijavljenih 138 iskalcev zaposlitve, od tega največ v starosti strukturi od 50-59 let ( 23,2%) in 30-39 let ( 26,8%). Med brezposelnimi občani v evidenci je kar 17,4% invalidov in 26,8% dolgotrajno brezposelnih oseb ( na zavodu so prijavljeni kot iskalci zaposlitve več kot eno leto). Brezposelnih je tako 93 občank in 45 občanov.

Branko Baša je predstavil ukrepe aktivne politike zaposlovanja, ki delodajalcem dajejo pravico do finančnih spodbud ob zaposlitvi brezposelnih oseb ( programi Zaposli.me; Trajno zaposlovanje mladih; Zelena delovna mesta; Spodbujanje za zaposlovanje prejemnikov denarnega nadomestila,…), brezposelnim pa omogočajo razne oblike vključitev v tečaje, da si pridobijo znanja in kompetence. Za udeležence so ti programi brezplačni, omogočajo pa pridobitev znanj s področja gradbeništva, gostinstva, logistike, obdelave kovin in strojništva, transporta, elektrotehnike in energetike, lesarstva, socialnega varstva, knjigovodstva in računovodstva, varovanja oseb in premoženja, kmetijstva in hortikulture. Na voljo so tudi jezikovni tečaji. Za več informacij se delodajalci in brezposelne osebe obrnite na območno službo Zavoda za zaposlovanje.

Oglejte si tudi