Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Križevska učitelja iskala zdrav duh v zdravem telesu na turški šoli

Osnovna šola Križevci pri Ljutomeru sodeluje v mednarodnem projektu Erasmus+ KA1 (Zdrav duh v zdravem telesu).

V tednu od 21. do 24. 10. 2019 sva bila učitelja Ksenija Mavrič in Denis Hofman na izobraževalnem obisku na turški šoli v mestu Kumluca. V Turčiji sva se izobraževala in hospitirala pri pouku in pogledala primere šolskih ur, ki se izvajajo na prostem. Izvedba projekta je financirana s strani Evropske komisije. Potovala sva z letalom do glavnega mesta Istanbul in naprej v Antalyjo, nato pa še v mesto naših gostiteljev z avtomobilom.

Turški učitelj Gökhan Edge Albayrak je bil vse dni najin vodič in spremljevalec, hkrati tudi vez v pogovoru z njihovimi učitelji in učenci ter prevajalec v in iz angleščine, v kateri smo komunicirali. Najprej sva prisostvovala pouku naravoslovja v 8. razredu, med katerim smo opravili video klic z našo šolo, s petošolci in z učiteljicama Katjo Koroša in Nado Vajs Vidnar, ki sta pripravili in posneli dogodek. Sledile so ure športa na zunanjih površinah, saj imajo zaradi toplega vremena vsa igrišča okrog šole in igralne površine v neposredni okolici, kjer je omogočeno tudi otrokom iz stanovanjskih sosesk, da jih koristijo.

Sledil je obisk privatnega vrtca in šole od prvega do četrtega razreda, ki je vrhunsko opremljena in kjer malčki in otroci nižjih razredov osnovne šole pridobivajo predvsem izkustvena znanja. Tu so naju počastili s pravim turškim kosilom, ki so ga ta dan pripravili za svoje otroke. Bilo je posebno, a vsekakor okusno. Zanimiva je bila naslednja ura pri likovni vzgoji, kjer sva najprej opazovala predstavitev posebne slikarske likovne tehnike, nato pa se preizkusila v njej in izdelala vsak svojo slikarsko umetnijo. Bili smo še na obisku tako v ravnateljevi pisarni šole kot vrtca, kjer pa je bil ob debati o šolskem sistemu v Turčiji in Sloveniji obvezno prisoten pravi turški čaj.

Dan, ki je sledil, je bil namenjen športnim disciplinam v naravi, in sicer trekingu z vzponom do svetilnika z razgledom na morje. Spoznala sva prečudovito naravo z visokimi klifi nad kristalno čistim morjem, rastlinstvo in živalstvo v gozdu in na obali (čisto prava želva nam je prekrižala pot v gozdu), šotorišče za preživetje v naravi, premikanje od točke do točke in merjenje tako nadmorskih višin kot razdalj med točkami. Popoldan je bil namenjen še obisku neskončnih plantaž zelenjave (paprike, feferonov, čilijev, banan, pomaranč, granatnih jabolk, pataje) in nam nekaterih nevsakdanjih sadežev. Ogledali smo si razvaline starega mesta na hribu, do koder smo se povzpeli peš in od tam videli razvoj današnjega mesta. Hkrati smo obiskali še mestni muzej, se povzpeli na stolp nad njim in z višine pogledali današnje mesto s pomembnimi zgradbami. Prednjačila je velika mošeja v bližini.

Domov sva se vrnila z novimi znanji in idejami, ki jih bomo na ravni šole vključevali v učni proces. V šoli si namreč želimo povečati število ur pouka, ki bi jih izvajali na prostem v povezovanju s športnimi aktivnostmi. S tem smo pričeli prejšnje šolsko leto, saj so se izobraževalnega obiska na isti šoli marca 2019 že udeležili sodelavci in vodstvo šole. Novo  pridobljene strokovne izkušnje in modele poučevanja tako prenašamo v naš šolski prostor.

 

Ksenija Mavrič

Denis Hofman

Oglejte si tudi