Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
7°C
SOB.
24°C
7°C
Oceni objavo

ULIČNI ZBIRALNIKI ZA E-ODPADKE tudi v Križevcih

ULIČNI ZBIRALNIKI ZA E-ODPADKE IN

KOTIČEK ZA ODDAJO DELUJOČIH APARATOV

Ljutomer, 1. december 2020 – Družba ZEOS, d.o.o. in KSP Ljutomer d.o.o. sta na nekatere ekološke otoke postavila v sklopu projekta Life Gospodarjenje z e-odpadki s sloganom E-cikliraj 8 uličnih zbiralnikov za oddajo nedelujočih e-naprav in odpadnih baterij. V sklopu projekta Life Spodbujamo e-krožno pod sloganom Še sem uporaben pa sta omenjeni organizaciji postavili na Zbirni center Ljutomer skupaj s projektnima partnerjema Zbornico komunalnega gospodarstva pri GZS in podjetjem TSD, d.o.o. poseben kotiček za oddajo še delujočih aparatov. Oba projekta sta sofinancirana s strani Ministrstva za okolje in prostor RS ter Evropske komisije.

E-odpadki in sivo-zeleni ulični zbiralniki.

 

Ulični zbiralniki so postavljeni na naslednjih lokacijah: v Občini Ljutomer (v Stročji vasi pri ekološkem otoku pri stari šoli, na Fulneški ulici v Ljutomeru – zraven ekološkega otoka za trgovino Mercator, v Mali Nedelji pri ekološkem otoku pri avtobusni postaji in na Cvenu na avtobusni postaji pri ekološkem otoku), v Občini Razkrižje (za osnovno šolo Janeza Kuharja Razkrižje, Šafarsko 24c), v Občini Veržej (pri ekološkem otoku pri sladoledarju), v Občini Križevci pri Ljutomeru (pri občinski stavbi) in v Občini Apače (pri osnovni šoli v Apačah). Lokacije uličnih zbiralnikov najdete na spletnem zemljevidu na www.stariaparati.si.

V zbiralnike lahko oddate male gospodinjske aparate (električne mešalnike, likalnike, tehtnice, ure, grelnike vode, ožemalnike, opekače kruha …), prenosne baterije in akumulatorje, elektronske igrače, računalniško opremo in zabavno elektroniko (mobilne telefone, računalnike, tiskalnike, zvočnike, kalkulatorje, polnilce, fotoaparate, slušalke …) in drugo malo opremo in orodje (sušilnike, električna orodja, brivnike, svetilke …).

V ulične zbiralnike ne sodijo TV in monitorji ter sijalke, saj se lahko razbijejo. Le-te se lahko odda v trgovinah z električno in elektronsko opremo (zeleni koti), v okviru lokalnega mobilnega zbiranja ali na zbirne centre. Prav tako v ulične zbiralnike ne sodijo kakršnikoli drugi odpadki.

Kotiček za oddajo delujočih aparatov

V družbi ZEOS, d.o.o. ocenjujejo, da se med zbranimi e-odpadki nahaja še 1-2 % delujočih naprav, ki po nepotrebnem končajo v predelavi materiala, hkrati pa se zavedajo, da se v Evropski uniji in s tem tudi v Sloveniji pripravljajo zakonodajne spremembe na področju ravnanja z rabljenimi izdelki, ki vodijo v krožno gospodarstvo. Zato želijo še uporabne delujoče aparate preusmeriti iz tega najhitreje naraščujočega toka odpadkov.

Projekt Life Spodbujamo e-krožno spodbuja krožno gospodarstvo na področju e-opreme ter poudarja okoljski in socialni vidik ohranjanja in podaljševanja življenjske dobe aparatov. Med drugim se bo v sklopu projekta postavilo okrog 60 kotičkov za oddajo še delujočih aparatov po vsej Sloveniji, ki bodo te aparate, ki bi sicer končali med e-odpadki, zajeli in jim zagotovili nove lastnike. Enega so postavili tudi v Zbirnem centru Ljutomer.

Kotiček za oddajo še delujočih aparatov se nahaja v delu zbirnega centra poleg prostora za odlaganje že odsluženih odpadnih aparatov in je vidno označen s prevladujočo rumeno barvo. Vanj se lahko odda naslednje še delujoče aparate za ponovno uporabo: pralni stroj, hladilnik, zamrzovalnik, namizni in prenosni računalnik, zabavno elektroniko, male gospodinjske aparate, igrače, mobilne telefone, zvočnike, TV z ravnim zaslonom z daljincem, LCD monitorje, krožne žage, vrtalnike, glasbene stolpe, sesalnike in ostale primerne aparate na elektriko ali baterije. V kotičku se zbira aparate, ki so varni za uporabo, niso pokvarjeni ali poškodovani, niso prekomerno umazani in niso zastareli. Če teh zahtev ne izpolnjujejo, jih je potrebno oddati na prostor za prevzem odpadne električne in elektronske opreme, ki se nahaja poleg kotička. Za zbrane primerne še delujoče aparate se bo v okviru projekta poskrbelo, da bodo po različnih poteh našli nove lastnike.

Evropski teden zmanjševanja odpadkov

Evropski teden zmanjševanja odpadkov je v letošnjem letu potekal od 21. do 29. novembra 2020. Tematski fokus letošnjega leta so bili nevidni odpadki kot odpadki, ki nastajajo v proizvodnem postopku izdelkov. Namen je bilo opozoriti na ogromne količine odpadkov, ki se skrivajo za proizvodnjo tudi najmanjših izdelkov (npr. v proizvodnji 200 g težkega telefona nastane 86 kg odpadkov) in na dejanski vpliv teh izdelkov na okolje ter preprečevati nastajanje teh odpadkov s podaljševanjem življenjske dobe izdelkov, ponovno uporabo ter souporabo izdelkov namesto nakupa novih izdelkov. Na vse to bo družba ZEOS, d.o.o. tekom prihodnjih let opozarjala preko svojih inovativnih orodij kot so potujoča popravljalnica, zgoraj omenjeni kotički za oddajo aparatov v ponovno uporabo, spletna platforma krožnega gospodarstva, soorganizacija garažnih razprodaj in izposojevalnic izdelkov ter vzpostavitev centrov priprave aparatov na ponovno uporabo. Vabljeni torej vsi občanke in občani, da oddate svoje male e-odpadke in odpadne baterije v enega izmed sivo-zelenih uličnih zbiralnikov in odšli bodo v reciklažo. V kolikor pa imate še kakšen delujoč aparat, ki bi ga želeli predati v ponovno uporabo, obiščite Zbirni center Ljutomer in ga oddajte v rumeni kotiček ter tako poskrbite, da bo dobil novega lastnika.

***

Priloga: fotografije

Dodatne informacije: Urša Dolinšek (stik z javnostjo) / T: 01 235 52 55 /

E: urska.dolinsek@zeos.si / W Life Gospodarjenje z e-odpadki: e-odpadki.zeos.si / W Life Spodbujamo e-krožno: krozno.zeos.si

Oglejte si tudi