Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
0°C
SOB.
13°C
3°C
Oceni objavo

Pobuda za spremembo zakona o poštnih storitvah

Sindikat poštnih delavcev (SPD) je v Državni zbor RS vložil pobudo volivcem za vložitev Predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o poštnih storitvah. Pri podani pobudi za novelo Zakona o poštnih storitvah gre za samostojno odločitev in pobudo sindikata, ki je Pošto Slovenije o svoji nameri obvestil 24. 8. 2020, na dan izdane presoje pobude sindikata s strani Državnega zbora RS.

Pošta Slovenije si za nujno potrebne spremembe Zakona o poštnih storitvah prizadeva že vse od leta 2013, zato se z vsebino predloga sprememb strinja. Pobuda ima močno socialno noto v skrbi za prebivalstvo skozi lažje ohranjanje in vzdrževanje poštnega omrežja po celotni Sloveniji, še zlasti na podeželju.

Predlagane spremembe gredo v smeri ureditve ustreznega sistemskega financiranja dolgoročnega zagotavljanja predpisane kakovosti univerzalne poštne storitve (USO) ter ohranjanja in vzdrževanja poštnega omrežja. Dejstvo namreč je, da je USO javna storitev, ki jo mora zagotavljati država, za njeno izvajalko, Pošto Slovenije, pa ob spremenjenih razmerah na trgu predstavlja vedno večji strošek in breme. Ključna sprememba, ki bi jo prinesel zakon, če bo sprejet, je subvencioniranje USO iz proračunskih sredstev, kadar njegovo zagotavljanje povzroča Pošti Slovenije t. i.  neto strošek kot nepravično breme, in sicer podobno, kot to poznamo na področju javnega potniškega prometa (avtobusni in železniški prevozi).

Zbiranje podpisov za spremembo Zakona o poštnih storitvah se je pričelo v začetku septembra in bo potekalo do 30. oktobra na vseh upravnih enotah, vsak četrtek med 8:00 in 12:00 uro pa lahko izjava podpišete na Krajevnem uradu v Križevcih pri Ljutomeru ( 2. nadstropje). S sabo morate imeti veljaven osebni dokument – osebno izkaznico ali potni list.

Oglejte si tudi