Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za četrtek, 18.10.2018

pretežno jasno
Zvečer bodo padavine ponehale. Ponoči se bo deloma zjasnilo, proti jutru bo v notranjosti Slovenije nastala megla ali nizka oblačnost. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 11, na Primorskem do okoli 14 °C.
8°C | 20°C
petek, 19.10.2018
9°C | 20°C
sobota, 20.10.2018
7°C | 20°C
nedelja, 21.10.2018
9°C | 14°C
Opozorila
Sreda, 17.10.2018 ob 18h
Dodatnega opozorila ni.
8°C
20°C
pretežno jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Obvestila Dogodki

Šipon in prleška gibanica navdušila Korošce...


TURIZEM, DOGODKI, DRUŠTVA, KMETIJSTVO

| |
16.05.2018      8:34
A A

Šipon in prleška gibanica navdušila Korošce



Deli:

Na dogodku, ki se je minuli konec tedna odvil v Gostilni Lečnik v Ravnah na Koroškem, so organizatorji dogodka za vinsko spremljavo izbrali vina iz vseh treh vinorodnih dežel Slovenije, ki so osvojila naziv Sommelierska selekcija 2018 za k določeni vrsti hrane.

Naj spomnimo, da so v mesecu marcu sommelierji pod taktirko Zavoda SloVino  v treh komisijah izbirali vina, ki se priporočajo k določeni vrsti hrane. Med vini, ki jih priporočajo k prleški gibanici in sladicam nasploh, sta bila z območja Jeruzalemskih goric izbrana tudi muškat ottonel Vinogradništva Krampač in šipon Vinogradništva Družina Kos.

Med dvanajstimi vini, ki so na vabilo organizatorja razvajala brbončice gostov na izjemno zanimivem večeru, je bil tudi omenjeni Kosov šipon. Na pobudo mag. Tjaše Kos iz Vinogradništva Družina Kos so kot prvo izmed dveh sladic ponudili še prleško gibanico. Posebej za to priložnost sta jo zato spekli Majda Vrbnjak in Lidija Koroša. Ker se je dogodka udeležil vinar Mitja Kos, ki je predstavil polsladki šipon, je bil zadolžen še za predstavitev prleške gibanice.

Borut Godec, pisec o enogastronomiji, je za ta dogodek za goste zapisal nekaj izbranih besed: »In ker je lepo druženje z vini in hrano skleniti s sladico, bosta večer zaokrožili še dve vini, ki bosta spremljali vsaka svojo sladico. Najprej nekaj, kar je novost letošnje sommelierske selekcije – vino, ki je idealno za druženje s prleško gibanico. Iz posebnega vzroka: projekt promocije prleške gibanice kot lokalne specialitete je v le nekaj letih uspel to sladico pripeljati iz anonimnosti v polje prepoznavne kulinarične specialitete. Ta projekt lahko vzamemo kot primer, kaj lahko storimo pri širši prepoznavnosti lokalne posebnosti, če združimo moči in najdemo voljo. Nekaj torej, kar na Koroškem na žalost še nismo uspeli storiti.«

Sicer pa se v teh tednih pod vodstvom Zavoda za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino vrstijo dodatne promocijske aktivnosti akcije Sommelier selection 2018. Zgodbe se nadaljujejo na skupnih predstavitvah, kulinaričnih doživetjih v dobrih gostinskih lokalih, kjer kuharji pripravljajo dneve, tedne ali celo mesece jedi, ki se idealno nadgrajujejo s sommeliersko izbranimi vini.

 

Avtor fotografij: Miha Kolar, MKvisuals




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Križevci!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Koledar dogodkov Preglej vse
Oktober 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
17.10.2018 | Kultura
Vegetarijanska malica
19.10.2018 | Umetnost
Razstava fotografskih del - Renato Babič
19.10.2018 | Tečaji in delavnice
Kako do (poceni) letalskih kart? z Aniso Kelenc
26.10.2018 | Tečaji in delavnice
GOBE s pogostitvijo z Evo in Milanom Kelharjem

Bodite prvi pri oddaji mnenja.