Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
8°C
JUTRI
21°C
7°C
Oceni objavo

Reševanje ponesrečenca iz vozila v Avstriji - vaja !

PGD Stara Nova vas se je udeležilo skupne vaje z društvom FF  Altneudoerfl iz Avstrije.

 

Člani PGD Stara Nova vas smo lani začeli sodelovati z isto imenskim društvom iz Avstrije.


Z okrožnim glavarjem, Dr. Alexander Majcan, predsednikom pri PGD Stara Nova vas Danijel Lesničar in poveljujočim HBI Manfred Drexler pri prostovoljnih gasilcih Altneudörfl, smo  se povezali z željo, da skupaj sodelujemo, brez meja, brez predsodkov in z skupnimi močmi.
Po medsebojnih obiskih na dogodkih je stekla ideja in želja po medsebojni operativni vaji.

 

FF  Altneudoerfl ima poleg nalog gašenja in varstva pred požari tudi naloge tehničnega reševanja kakor tudi reševanja iz vode. Imajo tudi do trideset različnih intervencij letno.

 

Pri kolegih iz Avstrije smo izvedli prvo skupno vajo. Bila je na tematiko tehničnega reševanja. Na njej smo se kot operativna enota seznanili z orodjem za odpiranje/rezanje avtomobilov ob prometnih nesrečah. Večina naših operativcev se je s to obliko gasilskega dela srečala prvič.

 

Pri kolegih z Avstrije je nam vodja vaje Erwin Irzl in ostali gasilski tovariši pokazal, kako se pravilno dela z orodjem, kako se zaščiti samo vozilo, da se ne premakne ali da nas med delom ne poškoduje varnostna blazina, če bi se le-ta sprožila. Pri novejših avtomobilih moramo paziti, da prehitro ne odklopimo elektrike, saj jo mogoče potrebujemo za premik sedeža. Pokazali so nam tudi, kako se zaščiti poškodovance in kako se z njimi komunicira. Tako je vsak imel možnost preizkusiti vsako fazo reševanja. Od odpiranja vrat pa do samega rezanja.

 

Čeprav posedujejo manjše kombinirano orodje, ki deluje kot klešče in razpiralo, samo delo s tem orodjem ni lahko. Tehta namreč dobrih 14 kg, kar se ne sliši veliko. Ko ga uporabljaš določen čas, pa postane kar težko.

 

Po sami vaji so nas pogostili ter smo seveda tudi kakšno rekli. Jezik ni bil večja ovira, saj je večina naših operativcev vsaj delno razumela nemško.

 

Za konec smo si še ogledali opremo, ki jo imajo v garažah. Tam imajo večji gasilski tovornjak, ki je mešanica cisterne in vozila za tehnično reševanje; moštveno vozilo s prikolico ter tri čolne različnih velikosti.

 

Vaja je bila za nas informativnega značaja in je služila za navezovanje stika med enotama.

Bila je zelo zanimiva, saj smo operativci PGD Stara Nova vas podrobneje spoznali, kako poteka reševanje ponesrečencev iz vozila. Sami teh nalog nimamo, ni pa se slabo seznaniti tudi s takimi postopki.

 

Upamo, da se bo to prijateljstvo s kolegi iz istoimenskega kraja razvijalo tako na operativni, kakor tudi na prijateljski ravni tako naprej.

 

Zahvaljujemo se vsem za udeležbo in pomoč na vaji!
PGD Stara Nova vas

 

 

Oglejte si tudi