Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
2°C
ČET.
14°C
4°C
Oceni objavo

Prva generacija gasilskih častnikov v pomurju po novem načinu izobraževanja!

Uspešno opravljen tečaj in izpiti za gasilske častnike!

 

 

Tečaj smo gasilci obiskovali vse od januarja (sprejemni izpiti 17.12.2016), zaključili pa smo ga na zaključnih izpitih iz teoretičnega (07.04.2017) ter praktičnega dela (08.04.2017). Izobraževali smo se po novih pravilih za strokovna usposabljanja in smo praktično prva generacija v Pomurju, katera je uspešno opravila izobraževanje po novem sistemu. Tečaj gasilskih častnikov je tako trajal v skupnem obsegu 96 ur 63 ur teoretičnega dela s 19 predmeti ter 33 ur praktičnega dela usposabljanja. Praktično smo se usposabljali v Ljutomeru pri gasilskem domu, v Gornji Radgoni pri gasilskem domu in v Stročji vasi na opuščeni stari osnovni šoli. V sklopu izobraževanja je moral vsak kandidat izdelati seminarsko nalogo oz. operativno-taktični načrt. Ob koncu usposabljanj je sledil pisni in ustni del preverjanja iz vseh predmetov, ki se je izvajal v Murski Soboti v gasilskem domu, ter praktični del izpita, ki se je izvajal v izobraževalnem centru IG, kjer so nas razdelili več skupin in v naši skupini, kjer nas je bilo trinajst smo od jutranjih ur pa tam do 17 ure opravili 9 intervencij na lokacijah dimne hiše, požarne hiše, plinski rezervoar, travniški požar in razširitev požara na več objektih skupaj. Intervencije, verjemite mi, niso bile lahke, bili smo testirani koliko zmoremo in kako se odzivamo v takih nepredvidenih situacijah Vsak je opravljal delo v teh vseh intervencijah kjer smo se menjavali, kot vodja intervencije, kot vodja enote, kot strojnik, cevar, napadalec, uporabnik dihalnih aparatov in še bi lahko naštevali. Izobraževanje je vodil strokovno usposobljen kader inštruktorjev ter predavateljev.

 

Vedno pripravljeni za reševanje življenja in premoženja
Pomen tovrstnih izobraževanj je izjemen, saj se gasilci pri vodenju intervencij srečujejo z zelo različnimi nastalimi situacijami in ravno ta tečaj uči pravilnega postopanja in ukrepanja ob vsakršni situaciji ter sodelovanja z večjim številom gasilskih enot, službami zaščite in reševanja, navsezadnje pa tudi s štabnim vodenjem ob večjih intervencijah.
Zaključek strokovno usposobljenih prostovoljnih gasilcev, ki so si pridobili čin Gasilski častnik, je še en dokaz, da je bila ekipa tečajnikov pripravljena svoj prosti investirati v (dodatno) izobraževanje, skupno delo ter navsezadnje pridobitev novega znanja za varnost vseh nas.

 

V našem društvu PGD Stara Nova vas,smo uspešno opravili tečaj za gasilskega častnika trije in sicer Andrej Žnidarič, Marjan Vajs in Danijel Lesničar. Prav tako, da ne pozabim je potekalo izobraževanje vzporedno tudi za nižjega gasilskega častnika, katerega je uspešno opravil naš član Sebastjan Šalamun.

Zahvale vsem, ki so kakorkoli pomagali, da smo uresničili korak naprej in nam omogočili, da smo uspešno zaključili poglavje na še nedokončani poti.

Zahvala tudi gre vodstvu, mentorjem, predavateljem in seveda družinskim članom, ki so se odrekali še tistih medsebojnih ur, katere smo uporabili za tečaj.

Dejstvo je, da ni vseh slik, ker nismo smeli slikati, ali pa nismo imeli časa za slikanje.

 

Oglejte si tudi