Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
7°C
SOB.
24°C
7°C
Oceni objavo

Zmagovalni oder za pomurske gasilce »previsok« za milimeter

Peto, deveto in dvakrat trinajsto mesto gasilske mladine GZ Križevci na državnem kvizu gasilske mladine!
Na 17. Državni kviz gasilske mladine, ki je bil v soboto, 17. marca 2018 v Trbovljah,  so se uvrstile ekipe, ki so na izbirnem regijskem kvizu dosegle prvi dve mesti v svoji tekmovalni kategoriji. Letos so si to pravico priborili pionirji PGD Vučja vas, mladinci PGD Iljaševci in PGD Vučja vas ter pripravniki PGD Vučja vas iz GZ Križevci in pripravniki PGD Kapela iz GZ Radenci.  Iz Prekmurja so kvoto udeležencev dopolnili še pionirji PGD Tešanovci iz GZ Moravske Toplice.

Tričlanske ekipe so ob pomoči neutrudnih mentorjev tri mesece intenzivno trenirale hitrostno vezanje vozlov in ostale gasilske spretnosti ter se učile zajetne snovi iz gasilske preventive, prve pomoči, gasilske zgodovine in iskanja besed v zapletenih tabelah. Vprašanja, ki so jih čakala na tekmovanju bi s svojo zahtevnostjo spravila v zadrego tudi kakšnega gasilca-operativca na izpitu.

Najštevilčnejši navijači na tekmovanju so bili iz Prlekije. Najprej so s tribun bučno pozdravili pripravnike PGD Kapela, nekajkratne udeležence državnega kviza. Izkušeni tekmovalci so po več kot odličnem čas vezanja vozlov, po pribitku 20 sekund zaradi drobne napake še kljub temu osvojili 21. mesto. Takoj za njimi so nastopili debitanti, pripravniki PGD Vučja vas, ki so dosegli drugi čas vezanja vozlov na tekmovanju, vendar je dobro sodniško oko zaznalo, da je vrv vozla dober milimeter izven črte, ki označuje mesto vozla. Pribitek 10 sekund je bila popotnica za nadaljevanje tekmovanja in so kljub napaki dosegli odlično 5. mesto.

Za njimi so nastopili mladinci PGD Iljaševci in PGD Vučja vas, ki so pred tem opravljali teoretični del tekmovanja. Takrat so spet za nekaj časa navijanje v svoje roke prevzeli združeni pomurski navijači s transparenti, zastavami in njihovimi maskotami. Mladinci PGD Iljaševci, ki so sploh prvič nastopili na državnem gasilskem tekmovanju, so dosegli dober čas brez napake pri izvajanju spretnostnega dela. Verjetno je debi na državnem tekmovanju botroval, da niso dosegli željenega časa izvedbe vaje, ki so ga na zadnjih skupnih treningih brez večjih težav dosegali.  Na koncu je za mladince PGD Iljaševci to pomenilo več kot odlično uvrstitev med 10. najboljših, dosegli so 9. mesto. Takoj za njimi so nastopili mladinci PGD Vučja vas, ki so v preteklosti v pionirski kategoriji dosegali lepe rezultate na državnem tekmovanju. Silovit začetek vaje in več kot odličen čas izvedenih vaj je pokvaril zadnji tesarski vozel, ki se je še nekaj časa pozibaval na drogu, ko ga je tekmovalka zvezala, vendar je vrv prešla mejno črto in sledil je pribitek 10. točk. Kljub pribitku kazenskih točk so se mladinci Vučje vasi veselili 13. mesta.

Takoj za njimi so prvič na državnem tekmovanju nastopili pionirji iz PGD Tešanovec in za njimi še pionirji PGD Vučja vas, ki pa so imeli že izkušnjo lanskoletnega državnega tekmovanja. Vaje sta obe enoti izvedli hitro in brez napak.  Mogoče jim je prav nesrečni vozel na mladinski progi, katerega zibanje so nemo pred tem opazovali, vzel tiste tekmovalne drznosti in tveganja, ki lahko vodi do odličnega časa vaje. Kljub temu so oboji dosegli do desetinke enak odličen rezultat. Po določenih pravilih so tako pionirji PGD Tešanovci dosegli 12., PGD Vučja vas pa 13. mesto od 39 nastopajočih ekip v njihovi kategoriji.

Pomurski gasilci so zapustili tekmovanje več kot zadovoljni in trdno prepričani, da bo v prihodnje kanček športne sreče tudi na njihovi strani.

Oglejte si tudi