Logo MojaObčina.si

Križevci

DANES
2°C
-3°C
JUTRI
-2°C
-3°C
Deli

Gasilska vaja na podjetju Tondach Slovenija

Podjetje Tondach Slovenija d.o.o je renomirani proizvajalec opečnih strešnikov v lasti koncerna Wienerberger, ki je eden od največjih svetovnih proizvajalcev izdelkov za zid, fasado in streho iz žgane gline. Iz strateške usmeritve podjetja izhaja, da je varnost in zdravje zaposlenih na prvem mestu. Zato je bil sprejet sklep vodstva, da se vsako leto izvede gasilska vaja, ki obsega postopek evakuacije zaposlenih, reševanje ljudi in sredstev ter seznanitev in poučitev zaposlenih z uporabo gasilnih sredstev, ki so na voljo v tovarni ter ravnanja v primeru nesreče ali požara.

Letošnja gasilska vaja v organizaciji domačega društva PGD Lukavci in poveljnika Romana Štiha, se je odvijala 30. 07. 2018  malo pred 15. uro. Predpostavka vaje je bil požar v tovarni v Lukavcih, kjer se proizvajajo engobe in glazure za barvanje strešnikov ter  reševanje ponesrečenca iz objekta. Vaje sta se udeležili tudi enoti PGD Ključarovci z GVV-1 in Boreci z  gasilsko cisterno. Alarmiranje gasilskih operativcev je bilo izvedeno preko Centra za reševanje. Skupno 20 gasilcev in gasilk je rutinirano opravilo vse naloge, ki jih je zahteval načrt vaje. Pokazali so visoko stopnjo motiviranosti, kljub temu, da je bila to samo vaja in da je temperatura zraka bila 33 stopinj, kar predstavlja za gasilca v popolni zaščitni opremi izredno obremenitev telesa. Med drugimi je v vaji kot operativec sodeloval tudi tovariš Antolin Milan, sicer podpredsednik GZ Slovenije. Vajo pa je tudi od blizu spremljal tudi poveljnik GZ Križevci tovariš Ros Miran, ki je pohvalil prizadevnost gasilcev kljub zelo  visokim temperaturam, pozneje pri analizi pa opozoril na nekatere manjše pomanjkljivosti pri izvedbi oziroma možnosti za optimalnejši pristop in učinek operativcev na vaji ter tudi pozneje v realnih razmerah. Poudaril je tudi angažiranost v skupni akciji policije, enote GA-PO-RA ter gasilcev, ko so se pred nekaj dnevi lotili  iskanja dalj časa pogrešane osebe, ki so jo utopljeno našli prav operativci PGD Lukavci v opuščeni jami glinokopa.

Po zaključeni vaji je bil prikazan tudi način reševanja začetnega požara z gasilnim aparatom. Nekateri zaposleni so  tako prvič  uporabili gasilni aparat, kar je precej boljša izkušnja kot pa gola teorija o delovanju gasilnika.

Tudi po tej vaji so se gasilci zbrali in naredili analizo vaje. Poleg nekaterih manjših pomanjkljivosti so ugotovili tudi, da je nadzemni hidrant v bližini, ki je služil za napajanje cisterne ter gašenje požara, potreben popravila. Namen vaje je bil v celoti dosežen, saj so se gasilci spoznali z dostopom do objektov, razporedom, nevarnostmi ob požaru, načinu gašenja ter dostopu do virov vode, ki je še vedno nepogrešljivo gasilno sredstvo. Na tak način se bodo gasilci lahko znašli tudi v spremenjenih pogojih intervencije, ko so razmere zelo nujne in ni veliko časa za sprejemanje potrebnih odločitev. Pomembno pa je tudi spoznanje, koliko uspešnejši so lahko gasilci, ko združijo svoje moči glede opreme, ki jo imajo na voljo in glede znanja, izkušenj in operativcev. Tako rekoč prvi krst novega gasilskega vozila PGD Lukavci, to je GVV-1 s 1.000 l vode, je pokazal, da je vozilo funkcionalno, zelo uporabno, z dobro opremo. To je vsekakor potrditev pravilne odločitve izpred 2 let, ko so bili Lukaški gasilci v dilemi, kakšno vozilo izbrati.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij