Na žalost trenutna situacija ne dovoljuje, da Kulturno, turistično in izobraževalno društvo Kelih organizira prireditev v celoti, zato se bo izvedlo le državno ocenjevanje prleških gibanic.
Tričlansko strokovno komisijo bodo letos sestavljali:
- Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije in kuhar z več kot tridesetletnimi izkušnjami v različnih kuhinjah po celem svetu, tudi strasten ljubitelj prleške gibanice,
- Jelena Tramšek, mojstrica prleške kuhinje, ki jo je do nedavnega spretno čisto po svoje predstavljala na krožnikih v Gostilni Tramšek,
- Zdenka Tompa, upokojena učiteljica kuharstva Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci, tudi avtorica raznih strokovnih člankov in prispevkov s področja ohranjanja tradicionalne kulinarike Prlekije.
V soboto, 13. junija 2020, lahko med 9.30 in 11.00 prinesete vašo prleško gibanico na ocenjevanje v Križevce pri Ljutomeru. Zaželjene so predhodne prijave na mail prleska.gibanica1@gmail.com ali telefonsko številko 041 357 520. Razglasitev rezultatov in podelitev priznanj bo isti dan v popoldanskem času, ko bo na ogled tudi razstava ocenjenih prleških gibanic.
Konec junija bo društvo Kelih prvič podelilo tudi certifikate Tradicionalna prleška gibanica tistim, ki bodo dosegli pogoje, določene s pravilnikom. Tradicionalna prleška gibanica se namreč peče v okroglem lončenem pekaču in na državnem ocenjevanju prleških gibanic ustreza visokim standardom kakovosti. V ta namen društvo v sredo, 3. junija 2020, v sejni sobi v Križevcih pri Ljutomeru organizira okroglo mizo, namenjeno tako tržnim ponudnikom kot ljubiteljem prleške gibanice.
Dodatne informacije:
M: prleska.gibanica1@gmail.com
T: 041 357 520 – mag. Tjaša Kos