Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
7°C
SOB.
24°C
7°C
Oceni objavo

Proslava ob Slovenskem kulturnem prazniku v Križevcih

Na večer praznika je v dvorani Kulturnega doma v Križevcih pri Ljutomeru potekala proslava ob slovenskem kulturnem prazniku. Organizatorji so jo letos pripravili v znamenju glasbe in kot poklon še enemu od prleških velikanov, Cirilu Cvetku, ki je bil rojen 8. januarja 1920 v Vučji vasi. Bil je izredno ploden in ustvarjalen skladatelj, dirigent, pedagog in publicist. Čeprav je z družino odšel iz Vučje vasi v Maribor s šestimi leti, je po duši ostal Prlek in kasneje uglasbil mnoge prleške skladbe. Diplomiral je iz dirigiranja, skladanja in klavirja, med ostalim pa je nekaj časa vodil tudi mariborsko in ljubljansko opero. 
V programu, ki sta ga povezovali Lara Borovič in Sara Zamuda so nastopile pevke Mladinskega pevskega zbora LA-TI-DO Osnovne šole Križevci pri Ljutomeru pod vodstvom Renate Mikl in ob spremljavi Olge Kous na klavinovi. Občinstvu so poleg 7. kitice Zdravljice, ki je slovenska himna, predstavili še eno zelo drugačno od približno dvajsetih uglasbitev Zdravljice. Naučili so se tudi pesmi Dežek, ki jo je uglasbil Ciril Cvetko. Šest deklet, ki preprevajo v pevskem zboru mariborske opere, je pred kratkim ustanovilo dekliško vokalno skupino Melosanika, ki jo vodi Melanija Markovič. Zapele so splet prleških pesmi, ki jih je uglasbil Ciril Cvetko, na koncu pa dodale še odlomek iz opere Trubadur, ki je bila prva opera, ki jo Ciril Cvetko dirigiral. Obiskovalci v dvorani so ob predstavi obeh: pevskega zbora in vokalne dekliške skupine izkusili glasbo v njeni najboljši izvedbi in ob njej uživali. 
Slavnostni govornik je bil prav tako iz glasbenih vod, mag. Dušan Prelog iz Ljutomera, ki po poklicu sicer ni glasbenik, se pa že vse življenje ob delu posveča petju in vodenju pevskih zborov. Glasbeno znanje je pridobival pri uglednih glasbenih pedagogih in se je izpopolnjeval tudi v tujini. Spregovoril je o pomenu kulture in ohranjanja slovenske identitete, o Cirilu Cvetku malo drugače, o kvalitetni slovenski glasbi in potrebi, da jo še naprej negujemo in predajamo prihodnjim rodovom. O slovenskem kulturnem prazniku in dogajanju na tem področju v naši občini je spregovoril še župan občine, mag. Branko Belec. Večer so zaključile pevke mladinskega zbora z venčkom slovenskih narodnih. 

Kulturno društvo Križevci pri Ljutomeru bo 22. maja zvečer pripravilo še en pogovorni večer posvečen Cirilu Cvetku, na katerem ga bosta še bolje predstavila njegov sin in direktorica slovenskega gledališkega instituta. 
Organizatorji in izvajalci so dokazali, da imamo veliko talentiranih ustvarjalcev in lahko vrhunske kulturne dogodke doživimo tudi pri nas, na podeželju. 

Foto: Milena Rajh

Oglejte si tudi