Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
9°C
Oceni objavo

Pogovor s Tonetom Patrljičem

V sredo, 24.6.2021 je v sodelovanju Kulturnega društva Križevci pri Ljutomeru in založbe Beletrina v Križevcih gostoval pesnik Tone Partljič, ki velja za enega najbolj plodnih pisateljev v našem prostoru.  Pogovor z njim je potekal pod lipo na dvorišču križevske župnije, kjer so se zbrali ljubitelji pisane slovenske besede in tisti, ki so jim všeč njegove satirične drame, po katerih so bili posneti tudi filmi. Piše dramska dela, črtice, novele in romane, in sicer za odrasle in mladino, napisal je tudi več filmskih in radijskih iger ter scenarijev za uprizoritve po delih drugih avtorjev. Tako njegov opus obsega preko 70 del, za svoje delo pa je prejel številne nagrade.
Njegovi glavni liki imajo lastnosti ljudi, ki jih je v življenju srečal ali bral, ali pa so mu o njih pripovedovali. Ozadje vseh njegovih zgodb nosi  odtis zgodovinskega dogajanja in časa, v katerem se dogajajo in nam zato prav tako pripovedujejo o  življenju ljudi predvsem na prostoru v in okrog Maribora v prejšnjem stoletju. O njih pripoveduje tudi v zbirki novel  Ljudje iz Maribora in romanu Pesnica, ki sta v zadnjih letih izšla pri Beletrini, iz katerih je predstavil nekaj zanimivih zgodb. Prejšnji teden je pri Beletrini izšel nov roman Ljudje z majhnega otoka.

Uvodoma je povedal zgodbo svoje matere Micke, ki je kot 6-letno dekle pobegnilo od matere in kmeta, kjer je mati služila, ker je bila večkrat tepena, ko so krave, ki jih je morala pasti, naredile kakšno škodo. Zaključil je s hudomušno zgodbo o psičku Mišku, ki ga je vnukinja na vztrajne prošnje  dobila od očeta in je zanj skrbela cele štiri dni, nakar se je naveličala in sta psička v dar dobila dedek in babica, in nas z zgodbo do solz nasmejal.
Pogovor je povezovala Silva Duh, za odlične glasbene vložke pa sta poskrbeli Ajda in Lara Weis na violini in harmoniki.

Oglejte si tudi