Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
9°C
Oceni objavo

Marko Radmilovič je v Križevcih pri Ljutomeru predstavil svoj roman Kolesar

V petek, 4.9. je Kulturno društvo Križevci pri Ljutomeru v sklopu Beletrininih trubadurjev, ki po Sloveniji predstavljajo svoja dela, izdana letos pri založbi Beletrina, gostilo Marka Radmiloviča,  sicer bolj znanega kot novinarja, kolumnista in avtorja  110 dokumentarnih filmov. 
Marko Radmilovič je predstavil svojo prvo knjigo, kriminalni roman Kolesar, v kateri se prepletajo tri zgodbe;  ena od njih temelji na resnični zgodbi interniranca Janeza Gobca, ki je kot ujetnik v taborišču v Zipfu v Avstriji delal pri izdelavi raketnega goriva za nemške rakete in s svojo sabotažo dal zaveznikom čas, da so bombardirali lansirno mesto za rakete, s katerimi so med drugim napadali tudi cilje v Angliji, vklj. z Londonom. Roman je leposlovno delo, ki očara s svojo zgodbo, rahlo humorno noto, prikazom delčka zgodovine in prispevkom doma nikoli omenjenega slovenskega interniranca, za katerega so Angleži rekli, da je rešil London, napisano kot kriminalka, ki po zasnovi ne zaostaja za trenutno najbolj branimi tujimi avtorji. Odlikuje ga tudi odličen jezik in avtor je pri pisanju romana užival prav to svobodo, da je lahko izbiral drugačne besede kot pri pisanju novinarskih prispevkov. Pravi, da je slovenski jezik lep in bogat in Slovenci so v njem ustvarili mojstrovine. 

Pogovor z avtorjem je pod košato lipo na dvorišču župnije vodila Silva Duh, za glasbeno razvajanje pa sta poskrbeli sestri Lucija in Ana Marija Divjak na flavti in violini in dodatni prispevali h kvaliteti dogodka.
Obiskovalci so uživali v predstavitvi avtorja, ki jih je gotovo spodbudila k branju romana, ki je že v prvem ponatisu. 

Foto: Milena Rajh

Oglejte si tudi