Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
9°C
Oceni objavo

Literarni večer s Štefanom Kardošem

V torek, 23. junija zvečer, so člani Kulturnega društva Križevci pri Ljutomeru pripravili prvi kulturni dogodek v času sprostitve zaščitnih ukrepov pred širjenjem koronavirusa. Gostili in predstavili so pisatelja, pesnika, profesorja slovenskega jezika in publicista Štefana Kardoša. Dogodek je potekal na dvorišču Župnije v Križevcih pri Ljutomeru. 
Prisotne je uvodoma pozdravila predsednica društva, pogovor z gostom pa je vodila Tjaša Kos, nova vodja literarne sekcije v društvu. V pogovoru sta se sprehodila skozi njegovo literarno ustvarjanje, kraje kjer je odraščal in živel ter ljudi in dogodke, ki so zaznamovali njegovo življenje in dela. Doslej je poleg poezije, številnih člankov in kolumn napisal šest romanov in bil zanje kar nekajkrat nominiran za Kresnikovo nagrado, med njimi za prvi roman, ki ga je napisal, Rizling polka, za katerega je Kresnikovo nagrado leta 2008 tudi dobil. 
Štefan Kardoš je bil rojen v Križevcih na Goričkem, kjer je preživel tudi mladost, kasneje so se preselili v Mursko Soboto, kjer je obiskoval Ekonomsko srednjo šolo in kasneje je študiral slavistiko in sociologijo v Ljubljani. Zaposlen je kot učitelj slovenskega jezika na srednji šoli v Lendavi. Njegovo življenje v otroštvu so zelo zaznamovali domači kraji,ded in praded. Praded je bil vojak na fronti v Galiciji med prvo svetovno vojno in bil tam leta 1916 tudi ranjen, ded pa je bil rojen v številni izseljenski populaciji v Betlehemu blizu New Yorka v ZDA, od koder se je s starši vrnil domov kot dveletni otrok in se zaradi pomanjkanja z bratrancem ponovno odpravil tja, ko mu je bilo devet let. Zgodbe o njiju, ki jih je poslušal, njun značaj in ljubezen do njiju so navdihnile nekatera njegova dela, predvsem Vse moje Amerike in Stric Geza ide v Zaturce. 

Za glasbene užitke sta vmes poskrbeli sestri Ajda in Lara Vajs. 
Dobra ura s pisateljem je bila zelo zanimiva, poučna in je hitro minila in gotovo je marsikoga spodbudila k branju njegovih romanov. Med nami imamo veliko zelo dobrih literarnih ustvarjalcev, ki jih premalo poznamo in prav zato jih želimo predstaviti čim večjemu krogu bralcev.

Oglejte si tudi