Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
14°C
5°C
Oceni objavo

KNJIGA IN VINO NA NOČI KNJIGE 2020

Noč knjige se je zgodila tudi letos, pa čeprav v izrednih razmerah. Letošnja Noč knjige se je sicer pričela v aprilu, najizraziteje pa je zasijala  23. aprila, ko praznujemo Svetovni dan knjige ter na večer tega datuma vseslovensko (in vse bolj mednarodno) Noč knjige.

 

Kaj je Noč knjige?

Noč knjige je prostovoljni samoorganizirani vsenarodni in mednarodni projekt, ki se letos odvija sedmo leto zapored po Sloveniji, v zamejstvu in širom sveta. Z Nočjo knjige obeležujemo 23. april, Svetovni dan knjige. Njeno prvobitno poslanstvo je preko najrazličnejših kulturnih dogodkov promovirati branje in knjigo v vseh plasteh družbe. Projekt je nekomercialne in odprtokodne narave, poteka kot družbena akcija in povezuje številne lokalne prireditelje, ki samostojno izbirajo in izvajajo kulturne vsebine. Letošnja Noč knjige se je glede na razmere iz najrazličnejših javnih prostor selila v domove vseh soustvarjalcev Noči knjige, v naravo ter v virtualni prostor interneta in družabnih omrežij. Noč knjige je tudi letos potekala pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO.

 

Ker je torej druženje v živo omejeno, se je dogodek, ki ga je organiziralo Kulturno, turistično in izobraževalno društvo Kelih, selil v domove članic Bralnega kluba Kelih in v virtualni svet. 

Tema virtualnega srečanja je bila Knjiga in vino. Vsaka članica je na kratko predstavila knjigo, ki jo trenutno bere, in povedala, katero slovensko vino je izbrala za to priložnost. Na ta način je bila izražena podpora tako projektu Noč knjige kot slovenskim vinarjem v trenutni situaciji. Seveda so bile knjige tematsko zelo različne, kar je pravo nasprotje ustaljenega načina branja knjig bralnega kluba. Vsak mesec namreč na srečanju govorimo o eni knjigi, ki smo jo morale do srečanja prebrati. Ustaljen način branja knjig torej zahteva tudi veliko mero prilagodljivosti, saj tako članice beremo tudi knjige, ki jih sicer ne bi.

 

Sicer pa trenutne razmere omogočajo, da ljubitelji knjig prevetrimo tudi domače knjižne police, saj so knjižnice zaprte. Poleg tega lahko knjige preko spleta še vedno kupimo ali pa se odločimo za branje e-knjig. Članice Bralnega kluba Kelih se slednje možnosti ne poslužujemo preveč rade, saj še vedno prisegamo na to, da knjigo držimo v rokah. 

Pristen, domač občutek je, ko bereš knjigo na klasičen način, ob dobri kavi, čaju ali kozarcu vina!

Oglejte si tudi