Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Blagoslov konj v Križevcih pri Ljutomeru

Na Štefanovo je v Križevcih pri Ljutomeru potekal tradicionalni Blagoslov konjev. Pripravili so ga člani Kulturnega društva, Občina Križevci, Konjeniški klub in Župnija Križevci. Poleg domačih konjerejcev in konjerejcev iz Male Nedelje s svojimi konji so se ga ob lepem vremenu udeležili številni obiskovalci.
Prireditev je povezovala Silva Duh. Po uvodnem nagovoru je župnik Štefan Vinkovič blagoslovil konje in konjenike, katerim je pred blagoslovom rdeče nageljne pripela Manica Sušec in jim izročila tradicionalna darila, ki so vsebovala oves, kruh in sol. Župan mag. Branko Belec je spregovoril o pomenu obeh praznikov na ta dan, to je Dnevu samostojnosti in neodvisnosti ter o pomenu Štefanovega in konjereje za naše kraje. Spregovoril je tudi o odličnih rezultatih križevskih konjerejcev v iztekajočem se letu in instalacijah konjev, ki so postavljene v jedru Križevcev pri Ljutomeru in so jih izdelali priznani kiparji na kiparskih kolonijah, ki so zadnja leta poleti potekala v Križevcih in predstavljajo začetke kulturnega turizma v Občini Križevci. Ob koncu je prisotne v imenu Konjeniškega kluba pozdravil Vlado Žnidarič. 

V kulturnem programu so nastopili člani pihalnega orkestra KUD Muzika iz Križevcev pri Ljutomeru in harmonikar Ambrož Prašiček.
Programu je sledilo druženje ob kuhanem vinu, toplem čaju in poticah,ki so jih pripravili člani Kulturnega društva, za toplo enolončnico in palačinke pa so letos poskrbeli člani Društva Kihača.
Fotografije: Milena Rajh

Oglejte si tudi