Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

KAR 26 PRLEŠKIH GIBANIC NA DRŽAVNEM OCENJEVANJU

 

Prleška gibanica je živa, povezuje ljudi, ki jo radi pečejo, in tiste, ki jo radi poskusijo. Že osmo ocenjevanje prleških gibanic je znova postreglo z izjemno lepo razstavo in odličnimi rezultati.

Vsakoletno ocenjevanje prleških gibanic torej pridobiva na pomembnosti. O tem je prepričan tudi predsednik strokovne komisije Tomaž Vozelj, ki, kot je dejal, zelo natančno spremlja kulinariko in njene posebnosti na lokalnem parketu po Sloveniji.

Tudi Elvira Štumpf in Zdenka Tompa sta bili navdušeni, pozitivno ju je presenetilo število prijavljenih prleških gibanic, kar 19 jih je pečenih v okroglem lončenem pekaču, na tradicionalen način. Zopet so prijetno presenetili mladi, kar pet jih je sodelovalo, ki so mlajši od 18 let!

V kategoriji ljubitelji prleške gibanice je bilo ocenjenih 18 prleških gibanic, prva tri mesta so osvojili:

1.     Majda Markovič,

2.     Erazem Kos,

3.     Martina Jesenik.

V kategoriji tržni ponudniki je strokovna komisija ocenila 8 prleških gibanic, najboljše so tokrat spekli:

1.     Lončarstvo Saša Žuman s.p.,

2.     Segrap d.o.o. - Bioterme,

3.     Društvo kmetic Križevci - Veržej.

Zmagovalki v obeh kategorijah sta prejeli tudi okrogel lončeni pekač Lončarstva Žuman.

Absolutna zmagovalka letošnjega ocenjevanja je postala Prleška gibanica Lončarstva Saša Žuman s.p.

 

V ponedeljek, 21. junija 2021, bo Kulturno, turistično in izobraževalno društvo Kelih že drugič podelilo certifikate Tradicionalna prleška gibanica tistim, ki so dosegli pogoje, določene s pravilnikom. Tradicionalna prleška gibanica se namreč peče v okroglem lončenem pekaču in na državnem ocenjevanju prleških gibanic ustreza visokim standardom kakovosti.

 

V okviru projekta Prleška gibanica, ki je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Programa razvoja podeželja RS/CLLD, je letošnji Kulinarični pohod Prleška gibanica virtualen. Ogledate si ga lahko na družabnih omrežjih in na YouTube kanalu.


Oglejte si tudi