Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
2°C
PON.
12°C
1°C
Oceni objavo

SPODBUJANJE RABE OBNOVLJIVIH VIROV ENERGIJE – PROJEKT LOCAL4GREEN

Občina Križevci kot ena izmed osmih slovenskih pilotnih občin aktivno sodeluje v InterregMED projektu Local4Green – Local Policies for Green Energy (Lokalne politike za zeleno energijo), ki je osredotočen na prilagajanje lokalnih politik za boljšo podporo in promocijo obnovljivih virov energije in učinkovite rabe energije. Lokalna energetska samooskrba in razpršena proizvodnja energije sta pomembna dejavnika pri zmanjševanju obremenjevanja okolja in ključnega pomena za uspešen prehod v trajnostno in nizkoogljično družbo. Izjemno pomembno vlogo pri tem imajo občine, ki so z izvajanjem ukrepov za doseganje trajnostnih ciljev hkrati tudi vzor občankam in občanom, da tudi ti začnejo razmišljati v tej smeri. Dejavnosti projektnih partnerjev iz devetih evropskih držav sredozemskega območja so usmerjene predvsem v pomoč lokalnim skupnostim pri opredelitvi in izvedbi inovativnih zelenih lokalnih fiskalnih politik z namenom spodbujanja rabe obnovljivih virov energije v javnem in zasebnem sektorju ter gospodinjstvih.

 

Izsledke projekta, ki se končuje v letošnjem letu, je 16. 9. v prostorih Občine Križevci županu mag. Belecu in njegovim sodelavcem predstavil prof. dr. Henrik Gjerkeš, predstavnik GI ZRMK, ki je ekspertni partner projekta Local4Green. V okviru projekta izvedena podrobna analiza je potrdila sicer znano dejstvo, da slovenske občine pri večini prihodkov nimajo vpliva na določanje njihove višine in da je njihovo financiranje v veliki meri centralno regulirano. Tisti prihodki, katerih višino in vsebino lahko določajo lokalne oblasti (nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, turistična taksa, komunalni prispevek, ipd.), pa imajo zelo različno vlogo v proračunu posameznih občin. Osnova za predlog nabora ukrepov za promocijo obnovljivih virov energije je bila kvantifikacija fiskalnih potencialov vsake pilotne občine na eni strani, in identifikacija primernih zelenih virov energije v lokalnem okolju, ki jih je najbolj smiselno s tako alociranimi sredstvi podpirati na različne načine, tudi s subvencijami.

 

Občina Križevci je že storila nekaj korakov v smeri, da bo tudi prihodnosti občine zelena. V tej smeri je bila energetsko sanirana OŠ Križevci, zamenjan je bil energent, narejena fasada in zamenjano stavbno pohištvo, nadalje se je energetsko sanirala večstanovanjska stavba v Logarovcih, kjer je bila prav tako narejena fasada in zamenjano stavbno pohištvo, na streho OŠ Križevci je bila nameščena sončna elektrarna. Občina je prav tako v Križevcih postavila polnilnico za električna vozila z dvema parkirnima mestoma.

 

Tik pred sprejetjem na občinskem svetu je tudi Celostna prometna strategija občine Križevci, kjer se bo z urejenimi pločniki in kolesarskimi stezami še več pozornosti namenilo pešcem in kolesarjem. Strategija je formalizacija prizadevanj občinske uprave, da bi vse več občanov avtomobile zamenjalo za kolo tudi za vsakodnevne opravke, kot je vožnja v šolo ali službo.

 

Že izvedeni in načrtovani ukrepi kažejo na trajnostno naravnanost občine Križevci, ki jo bodo lahko nadgradili tudi z izsledki in predlaganimi ukrepi projekta Local4Green v prihodnjih strateških in izvedbeni aktih.

Oglejte si tudi