Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
8°C
JUTRI
21°C
7°C
Oceni objavo

Ekipa prve pomoči KORK Stara Nova vas ima visok nivo usposobljenosti pri reševanju ponesrečenih

Ekipa prve pomoči krajevne organizacije rdečega križa Stara Nova vas, se je v  soboto, 28.5.2022, v sklopu Bogatajevi dnevi na Ptuju udeležila XXVI. Regijskega preverjanja usposobljenosti ekip prve pomoči. Organizirala ga je Uprava RS za zaščito in reševanje – Izpostava Maribor, Murska Sobota, Ptuj in Slovenj Gradec v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije. Sodelovalo je 9 ekip prve pomoči, katere so nudile prvo pomoč poškodovanim v štirih namišljenih realistično prikazanih situacijah po mestu Ptuj.

Na prvi delovni točki je prišlo do padca osebe  iz višjega nadstropja na drugo osebo, oskrbeti je bilo potrebno odprti zlom stegnenice,  hudo poškodbo hrbtenice z prenosom na nosilih in osebo z srčnim zastojem. Na drugi točki je bilo oživljanje nosečnice in dojenčka zaradi udara električnega toka, zraven je bil še nezavesten otrok.  Na tretji delovni točki je prišlo do pretepa in napada z hladnim orožjem med opitimi mladostniki.  Oskrbeti je bilo potrebno zlom medenice,  vbodno rano in alkoholni opoj. Na tej točki je bilo preverjanje znanja uporabe zajemalnih nosil in radijske postaje ZARE. Zadnja delovna točka je bila pred mestno občino Ptuj, pred katero je potekala poroka, prišlo je do prerivanja med opitimi svati, med njimi je bil ugriz psa in pik čebele osebe, ki ima predpisan Epi Pen, poškodbo glave in sladkornim bolnikom.  Usposobljenost ekip so  preverjali ocenjevalci – zdravstveni delavci z veljavno licenco predavateljev prve pomoči RKS.

Ekipa prve pomoči območnega združenja rdečega križa Ljutomer krajevna organizacija Stara Nova vas je pokazala zelo visok nivo usposobljenosti pri reševanju ponesrečenih. Zagotovo lahko nanje računamo tudi v primeru resničnih nesreč.  Ekipo sestavljajo: Šteiner Monika, Šteiner Boštjan, Lesničar Danijel, Zamuda Boris, Bohanec Srečko, Ščavničar Sonja in spremljevalec Zamuda Janja.

Ker so na Ptuju potekali Bogatajevi dnevi, si je ekipa ogledala tudi vse sile zaščite in reševanja, katera so se predstavljala na Ptuju.

Ekipa je na željo članov imela predhodno kar nekaj vaj, katera so potekala v in pred gasilskim domom  Stara Nova vas, ter pri predsedniku KORK Stara Nova vas Zamuda Borisu doma.

Oglejte si tudi