Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
7°C
ČET.
17°C
9°C
Oceni objavo

Kako zamenjamo gumo? Nič lažjega.

 

Preverite v sliki in besedi, kako enostavno opravilo je to. Tudi znane in manj znane Slovenke znajo menjati gume. Na spletu smo izbrskali nekaj posnetkov.

 

15. november, neuradni praznik menjave gum, je že za nami. Če gum še niste zamenjali, toplo priporočamo, da to storite takoj. Ne le zaradi zakonskih zahtev, ampak predvsem zato, ker nesreča nikoli ne počiva in kot odgovorni vozniki moramo poskrbeti za varnost vseh udeležencev v prometu.

 

Pri gume-direkt.com svetujejo, da redno menjavo opravite pri profesionalcu, saj bo delo opravil kvalitetno, poleg tega pa bo pregledal vaše pnevmatike ter podvozje vozila in vas opozoril na morebitne težave ali obrabljene materiale. Pregledal bo tudi stanje platišč.

 

Sicer pa so gume izredno pomemben del vozila in dobro je vedeti, kako gumo zamenjati, v primeru da se ta poškoduje ali izprazni. V nadaljevanju si po korakih, opremljenih s fotografijami, lahko ogledate, kako enostavno menjati gume.

 

Za menjavo potrebujete rezervno kolo, rokavice, podlogo, dvigalko in ključ, za varnost in zaščito pa tudi odsevni jopič in v temi svetilko.

 

Priporočljivo je, da se menjave gume lotite na ravnih in trdih tleh. Poskrbite tudi za varnost. Ob menjavi pnevmatike morata biti dobro vidna oba, vaše vozilo in vi. Prizorišče menjave gum označite z varnostnim trikotnikom, vi pa si nadenite odsevni jopič. Avto mora biti ugasnjen, za dodatno zaščito pa potegnite tudi ročno zavoro.

 

In kako torej zamenjati gumo enostavno zamenjati?

 

1.       Pripravite si rezervno kolo in ga imejte v vaši neposredni bližini.

2.       Najprej malenkost odvijte vijake, toliko, da popustijo. 

3.       Natančno in trdno namestite dvigalko. Bodite pozorni na to, da se vozilo dviga naravnost navzgor. 

4.       Odvijete vse vijake. 

5.       Snemite pnevmatiko in jo nadomestite z rezervno. 

6.       Privijte vijake. 

7.       Spustite vozilo in odstranite dvigalko. 

8.       Do konca privijte vijake, vendar ne preveč na silo, saj lahko poškodujete materiale. 

 

Da res ne gre za zahtevno opravilo, kažejo tudi videi znanih in manj znanih Slovenk, ki gumo znajo zamenjati same. Oglejte si, kako to naredijo Tanja ŽagarJasna Kuljaj in Barbara Slukan.

 

Oglejte si tudi