Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
7°C
NED.
21°C
9°C
Oceni objavo

Žabam pomagamo čez cesto tudi na odseku Mengeš-Koseze pri Vodicah

V sklopu LAS Za mesto in vas, projekta Zgodbe naših mokrišč je od konca februarja tudi letos postavljena varovalna ograja za dvoživke ob cesti na odseku Mengeš – Koseze pri Vodicah. Ta odsek ceste predstavlja oviro za selitveno pot dvoživk iz gozda do mrestišča. Spomladi se iz gozda odpravi okrog 2.000 različnih vrst dvoživk, predvsem krastače in rjave žab pa tudi pupki, do Phliškega bajerja. Na cesti, ki loči gozd od bajerja, bi prihajalo do povozov dvoživk, kar bi slabo vplivalo na ohranjanje populacij, pa še cesta s povoženimi dvoživkami je spolzka in nevarna za promet. Varovalna ograja dvoživkam prepreči dostop do ceste. Za prenos dvoživk čez cesto pa je nujno potrebna pomoč prostovoljcev.

Akcija Pomagajmo žabicam čez cesto poteka vsak dan, od mraka naprej (po 18 uri). Pred odhodom na lokacijo preverite vremenske razmere. Dvoživke se do mrestišč odpravijo ob ugodnejših vremenskih razmerah (ob dežju in toplem vremenu – nad 40C).

Prosimo, da se za lažjo organizacijo vpišete, za dodatne informacije pa lahko pišete tudi na zabice.sinkovturn@gmail.com.

Otroci se lahko akcije udeležijo le v spremstvu staršev! Vsi pa se akcije udeležite na lastno odgovornost. Upoštevati je potrebno ukrepe Vlade RS in priporočila NIJZ za preprečevanje širjenja okužbe z virusom COVID-19!

S seboj imejte obvezno opremo: ODSEVNI JOPIČ, DOBRO SVETILKO in VEDRO.

vir: Zavod RS za varstvo narave

Oglejte si tudi