Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

TURNIR BALINARSKIH DVOJIC ZA VELIKONOČNE DOBROTE

 Člani Balinarske sekcije DU Komenda se lahko pohvalijo s takšnim štiristeznim baliniščem, kakršnega ima redkokateri kraj v Sloveniji. Vanj so leta 2006, ko so ga uredili, vložili veliko prostovoljnih ur dela, zato od tedaj dalje še toliko bolj skrbijo zanj. Je v mirnem, prijetnem kotičku pod robom gozda pri vasi Podboršt blizu Planinskega doma Milana Šinkovca Komenda, obdajajo ga gosto zasajene smrečice, ima svoje parkirišče, ob njem je tudi lična prostorna brunarica, odprt pokrit prostor in klopi, s katerih lahko tekmovalci, ki so izpadli, opazujejo napete nadaljnje »boje« za zmago.

Tudi 15. aprila, ko je vodstvo Balinarske sekcije DU Komenda s predsednico Ivanko Žulič in podpredsednikom Avgustom Sodnikom, enem izmed treh podpredsednikov DU Komenda, strastnim balinarjem in tekmovalcem, med člani omenjene sekcije pripravilo velikonočni turnir dvojic za »mesne dobrote«, je bilo tako. Katere dobrote, je izdajal pogled na osem šunk, ki so varno visele na hladnem, dovolj visoko, da ne bi mogla do njih kakšna gozdna žival, ki bi zavohala slasten in obilen obrok.

Ker večurno balinanje ni mačji kašelj, so se tekmovalci najprej ogreli (bilo je le nekaj stopinj nad ničlo) z vročim čajem in kavico, na mizi pa so se znašle tudi dobrote, ki že spadajo med velikonočne (trdo kuhana jajca, potica).

Vodja tekmovanja Tomaž Hacin je ta čas dopolnjeval spisek tekmovalcev. Ko ga je imel, jih je poklical k žrebanju. Ta je določil, kateri pari bodo skupaj. Ne glede na to ali je šlo za moškega ali žensko, kajti pri Balinarski sekciji DU Komenda ne delajo tekmovalne selekcije. Da žensk ne gre podcenjevati, je na koncu potrdil par Fani Sodnik in Ivanka Žulič, ki je osvojil tretje mesto. Prva sta bila Tomaž Hacin in Drago Oblak, druga Sašo Jere in Silvo Rajtarič, četrta pa Mirko Misja in Peter Jakomini. Vsega skupaj je tekmovalo 16 tekmovalcev in tekmovalk. Najprej za ogrevanje, nato pa zares. Njihov »boj« je trajal vse od žvižga s piščalko voditelja tekmovanja Tomaža Hacina ob 9. uri do 15.30.

Pred tem je predsednik DU Komenda Sašo Lenarčič pozdravil tekmovalce in jim zaželel čim boljše bližanje krogel balinu oz. dober met pri izbijanju. Da so predvsem v prvem dobri, je pokazal že trening, še bolj pa tekmovanje v za to ravno pravem vremenu. Proti poldnevu jih je, da jim ne bi bilo vroče (to jim je bilo že zaradi tekmovanja samega), začel hladiti blag vetrič. Vseh pa ni, saj so kdaj pa kdaj o tem, čigava krogla je bližja balinu, odločali celo milimetri. Ti pa lahko razburijo duhove, ko je tekmovalna napetost na vrhuncu.

Lepe nagrade, že sam pogled nanje, kaj šele, ko bodo pri velikonočnem zajtrku prišle na mizo, požirek dobrega cvička in dobrote, s katerimi so postregle gostoljubne balinarke, so na koncu vse, zmagovalce in poražence, spravile v dobro voljo. Kolajne, pardon, šunke, je prvim štirim parom podelil podpredsednik Balinarske sekcije DU Komenda Avgust Sodnik. S krepkim stiskom rok.


Zabeležil in s fotoaparatom posnel:


Jožef Pavlič

 

 

 

Oglejte si tudi