Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Srečanje članov Glavarjevega kluba

Pogovor se je sukal od knjig dveh članov do aktualnih domačih in tujih dogodkov v minulem letu.

 

V Galeriji Ciraj pri zakoncih Jožefu in dr. Marti Ciraj na Gmajnici so se 27. decembra 2017 zvečer že štiriindvajsetič zbrali člani Glavarjevega kluba pod predsedstvom Jožefa Ciraja. Poleg omenjenega gostitelja so prišli dr. Marko Žerovnik, Matija Remše, Franci Stele, Anton Jagodic in podpisani Jožef Pavlič. Najprej so si nazdravili in pri tem zapeli, nato pa odšli v prostore Galerije Ciraj, v kateri je gostitelj Jožef zakuril v stari kmečki peči, da jih ne bi zeblo. Za to je z odlično juho iz bučk hokaido in mnogimi drugimi dobrotami poskrbela gostiteljeva žena Marta, Jožef pa z rujno kapljico, ki se je zelo prilegla izbranim jedem.

Pred tem so se kratko srečali z Jožefovo in Martino hčerko Anjo Marijo, ki je zaposlena na zelo odgovornem delovnem mestu v Parizu, ter njenim možem Anžetom Arkom; pozdravili pa se tudi z najmlajšo Jožefovo in Martino hčerko Vito Marto, dijakinjo škofijske gimnazije v Šentvidu nad Ljubljano.

Letos je bila debata še posebej živa, saj sta dva člana Glavarjevega kluba izdala knjigi: dr. Marko Žerovnik Opojnost gora, Jožef Pavlič pa tretjo pesniško zbirko Vodoravnice in navpičnice. Oba omenjena sta se za fotografa Francija Steleta in gostitelja Jožefa Ciraja tudi zapletla v kratek pogovor o knjigi, kot sta to dejansko že naredila v knjižnici Franceta Balantiča v Kamniku in Galeriji Mežnarija v Mengšu, napovedani pa sta že predstavitvi v domžalski knjižnici in v planinskem domu Milana Šinkovca v Komendi, v februarju tudi v Kranju.

Ker so člani kluba zelo raznovrstni po izobrazbi od doktorja geografskih znanosti do politologa, teologa, lesarskega strokovnjaka in izvedenca v agronomiji, je bila tokrat debata v pravem pomenu besede debata, iztočnica zanjo pa so bili pomembni domači in mednarodni dogodki: volitve slovenskega predsednika, ameriške predsedniške volitve, arbitraža glede obmejnih ozemelj (morja) med Slovenijo in Hrvaško, 500-letnica reformacije … Gostitelj Jožef je pri marsikaterem predmetu pogovora za hip odšel po galeriji in se kmalu vrnil s kakšnim predmetom, povezanim s pogovorom, ali pa obudil osebni spomin nanj. Članom Glavarjevega kluba se je proti polnoči, pogovor se je krepko razvlekel čez to časovno mejo, pridružila tudi Jožefova žena Marta. Kmalu je bila beseda o Ustanovi Petra Pavla Glavarja, katere predsednica je nekdaj bila, razprodanem dobrodelnem koncertu te ustanove konec januarja v Domu v Komendi (bo še en dodatni istega dne), škropivih, rastlinskih boleznih, zdravem sadju in trti in drugem.

Izkazalo se je, da je enkratno letno druženje članov Glavarjevega kluba premalo, saj si imajo vedno toliko povedati; umesten bi bil še letni termin, a kaj, ko so vsi tako zavzeti in delovni, posebej gostitelj in njegova soproga Marta. Zato pa je takrat, ko pridejo skupaj, toliko bolj živahno, prijetno in domače toplo. Tokrat je bilo še posebej, ker je zunaj lilo kot iz škafa, zato so se udeležencem srečanja še toliko bolj razvezali jeziki, ob dobrem vinu pa tudi kresale misli. Teh je bilo, kot je zapisal gostitelj, res za brošuro, če bi jih kdo zapisoval. V besedi jih niso, v sliki pa sta jih fotografa Jožef in Franci, nekaj posnetkov pa sta naredili tudi gostiteljeva žena Marta in njuna hčerka Marta Vita.

Marta je člane kluba na koncu obdarila z zdravilom za telo in tudi dušo (vsak dar iz srca človeka razveseli), Anton Jagodic (spomnili so se tudi  njegovega nedavno preminulega očeta Ivana, Jožef je pokazal zapise iz pogovorov z njim) pa že poprej s koledarjem, kdaj je treba v vrtu kaj saditi. Urednik pri Družini Jožef Pavlič pa je vsakemu članu kluba prinesel božično številko Družine s povabilom, naj vsakdo naroči edini slovenski katoliški tednik. Izkazalo se je, da je večina že naročena nanj.

Udeleženci srečanja so se z molitvijo zahvalili Bogu za vse dobro v letu 2017 ter se mu priporočili, da je z njimi tudi v letu 2018. Z željo, da se v njem vsi srečni, zdravi in ustvarjalni vnovič srečajo.

 

 

 

Oglejte si tudi