Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
4°C
NED.
14°C
1°C
Oceni objavo

LITERARNO SREČANJE V LESCAH

DU Komenda so predstavljali štirje književni ustvarjalci: Marija Kern, Marija Koželj, Iva Ogorevc in Jožef Pavlič

 

Jubilejno deseto srečanje gorenjskih literatov med upokojenci je bilo 20. septembra v dvorani KS Lesce pod geslom, primernim za upokojence: Ko se strmine dvigajo in koraki stopajo počasi.  Pripravila ga je Pokrajinska zveza društev upokojencev  (PZDU) Gorenjske v sodelovanju s KS Lesce. Svoja literarna dela v pesmi ali v prozi je bralo 23 pesnikov in pisateljev, ki so sodelovali na literarnem natečaju PZDU Gorenjske. Besedila za nastope je izbrala in zbornik z vodilno mislijo pomembnega kulturnega dogodka uredila podpredsednica PZDU Gorenjske in predsednica Komisije PZDU za kulturo prof. Dragica Vesković.

Zbrane literate je prvi pozdravil predsednik DU Lesce Vasilij Koman, nato prof. Veskovićeva; na koncu se jim je za prihod v Lesce ter prebrano prozo in poezijo zahvalila predsednica Sveta KS Lesce Tatjana Justin.

Veliko je k lepemu dogodku s svojim petjem prispevala dijakinja Saša Mihelčič. Celotno prireditev je izjemno lepo povezovala in dela odsotnih piscev prebrala Slavica Bučan.

Literarnega srečanja so se iz DU Komenda udeležili kar štirje ustvarjalci poezije in  proze: Marija Kern, Marija Koželj, Iva Ogorevc in Jožef Pavlič. Marija Kern je recitirala svojo pesem V mraku, Marija Koželj pesem Tišina, Iva Ogorevc je prebrala svoj prozni sestavek Kamen do kamna palača, Jožef Pavlič pa pesem v prozi Kamni. Vsi štirje so iz Lesc, kot tudi ostali literati, odšli veselega srca in vedrega duha, pa tudi odločeni, da po  spodbudnih besedah prirediteljev srečanja še bolj zavzeto nadaljujejo s svojim ustvarjalnim pisnim delom in z njim bogatijo svoj kraj in ljudi ter vso Slovenijo.
Komendske književne ustvarjalce, člane DU Komenda, sta v Lesce pospremila in njihove nastope pozdravljala ter zanje "navijala"  tudi predsednik DU Komenda Saša Lenarčič in predsednik Dramske in recitatorske sekcije pri DU Komenda Alojz Zver. 
Stih pesnice Marije Kern iz pesmi V mraku, ko bi "še enkrat v objemu zaspala, potapljala se v tiho noč", je prof. Veskovićeva celo objavila v Uvodnih besedah zbornika. Vse Komendčane, kot tudi druge pesnike in pisatelje v vrstah upokojencev, je Slavica Bučan tudi kratko predstavila. Pri Komendčanih je tudi omenila njihove knjige in pesniške zbirke. V bližnji prihodnosti to pričakujemo tudi od pesnice Marije Kern.  

 

Besedilo: Jožef Pavlič, foto: Jožef Pavlič in Janez Kern

Oglejte si tudi