Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

SMO na 3. seji Občinskega sveta Občine Mengeš

Na 3. seji Občinskega sveta Občine Mengeš smo obravnavali predlog proračuna za leto 2019. Tako kot že pred pripravo predloga proračuna, smo tudi na seji predlagali, da se v proračunu zagotovijo sredstva za pripravo naslednjih projektov: rekreacijska pot ob kanalu Pšata od Topol do Mengša, obnova »Trga pod kostanji«, ureditev območja ob Cegvanškem bajerju, ureditev »Mestnega jedra«, trim steza v smeri Grad Jable – Dobeno, večnamenska ploščadi na Dobenu, izgradnja tribun in garderob ob nogometnem igrišču v športnem parku ter avtobusna postaje v Topolah ob cesti v smeri Mengeš – Moste.

Podžupan nam je zagotovil, da so vsi navedeni projekti že vključeni v proračun, razen avtobusne postaje Topole katera se bo zgradila skupaj z izgradnjo obvoznice mimo Mengša. Županu smo tudi predlagali, da imenuje strokovno skupino za pripravo ureditve »Mestnega jedra« v kateri bodo s projektantom sodelovali strokovnjaki iz vseh svetniških skupin. Vsi naši predlogi za leto 2019 so bili posredovani v skladu s  programom SMO ( skupajsmo.net ) in so glede na finančne zmogljivosti proračuna uresničljivi v letu 2019, ne glede na to, da nas v tem letu čaka začetek gradnje športne dvorane.

Pri obravnavi proračuna smo bil seznanjeni z vrednostjo športne dvorane, katero bo Občina gradila v letih 2019 in 2020. Vrednost te dvorane naj bi bila cca 5,5 milijona eur. Glede na to, da smo v lanskem letu s strani Občine dobili podatek, da bo investicija vredna 3,5 milijona eur, smo zahtevali pojasnila zakaj je prišlo do tako velike razlike, vendar nismo dobili verodostojnih informacij. Predlagali smo, da župan Občinskemu svetu v potrditev posreduje Investicijski program za izgradnjo športne dvorane iz katerega bodo razvidne projektantske ocene investicijskih del ter dinamika izgradnje in financiranja objekta.

Na seji smo izpostavili tudi problematiko »Suhadolske jame« v kateri se kopičijo smeti, katere ogrožajo tako naravno okolje kot naše občanke in občane. Ker bi moral lastnik, na podlagi odločitve pristojne inšpekcije, že lansko jesen odstraniti vse smeti pa tega ni storil, smo županu postavili vprašanje kaj bo sedaj storila Občina Mengeš, ter kako so urejeni operativni načrti zaščite in reševanja Občine Mengeš v primeru velikega požara na smetišču. Na seji nismo dobili odgovora vendar nam je podžupan obljubil pisne odgovore v najkrajšem možnem času. Po našem prepričanju bi morali že jeseni posredovati pri lastniku ter inšpekcijah ter pripraviti vse potrebne operativne načrte za ukrepanje sistema zaščite in reševanja v primeru večjega požara na smetišču.

 

Besedilo in foto: Peter Gubanc, predsednik SMO, kontaktirajSMO@gmail.com

Oglejte si tudi