Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

UPOKOJENCI OBISKALI SV. MARTIN NA MURI

Vnovično povabilo članom Folklorne sekcije pri DU Komenda na gostovanje, kar potrjuje kakovost njihovih plesnih nastopov in priljubljenost po vsej Sloveniji ter celo zunaj nje. 

Sveti Martin na Muri je najbolj poznan po svojih termah. Cenejših kot so slovenske, nekateri, ki so jih že obiskali in se v njih kopali, pa trdijo, da so celo lepše in bolje urejene kot slovenske. Goste od blizu in daleč turistični delavci privabljajo tudi z okusno domačo hrano.

Glavni razlog, zakaj so ta zdraviliški kraj obiskali tudi predstavniki in člani DU Komenda, ni bilo namakanje v poživljajoči in osvežujoči, predvsem pa zdravilni termalni (topliški) vodi, marveč povabilo njihove občine komendskim folkloristom, naj sodelujejo na Dnevih turizma občine Sv. Martin na Muri. Komendčani so, veseli, da so se jih spomnili celo tako daleč, seveda rekli: Da! Pridružili so se jim tudi predsednik DU Komenda Saša Lenarčič, podpredsednika Avguštin Sodnik in Drago Kolar, glavna organizatorka izletov pri DU Komenda Marija Špehonja, prisedel pa je tudi podžupan Igor Štebe. Folklorni skupini se je pridružila tudi njena mentorica Mojca Meršol.

Ker so že zgodaj vstali in je bila za njimi dolga pot, pardon vožnja, so jim gostitelji na čelu z njihovim predsednikom Mirkom Krajačićem pripravili izdaten topel obrok hrane. Seveda ni manjkalo tudi dobro vino, tako da so lahko obiskovalci primerjali obojno: prekmursko, ki so ga pokusili že prej in še nazaj grede, ter svetomartinsko. Le zakaj ga ne bi, čeprav je znano reklo, da po lendavskem vincu glava boli, po svetomartinskem pa tudi. Zdravnik dr. Avguštin Mencinger bi dodal: Pomembna je količina! Ker je bil obrok hrane res izdaten, tudi kakšen kozarček več »na dobri podlagi« ni škodil. Če ne ta, pa je maligane "ven potegnila" zdravilna topliška voda.

Da se ne bi člani DU Komenda preveč predajali njenim učinkom, so z dobro pripravljenim programom poskrbeli gostitelji. Najprej so jih s turističnim vlakcem popeljali do najstarejše še delujoče naftne vrtine na svetu, nato v rudarski muzej. Premoga ne kopljejo več, z muzejem pa ohranjajo spomin na čase, ko so ga še.

Glavno pa jih je še čakalo. Plesalce in plesalke Folklorne sekcije pri DU Komenda. Njihov nastop namreč. Tega so organizatorji vključili v kulturni program, ki se je začel ob 15. uri. Komendski folkloristi so kot vedno »vžgali« s svojim nastopom. Domači, člani DU Sv. Martin na Muri, pa tudi niso hoteli zaostajati za njimi. S plesom in petjem je nastopila njihova ženska folklorna skupina.

Komendčane je, kar je bilo najtežje, čakala še dolga vožnja do doma. Čeprav so jim zelo teknile dobrote gostiteljev, pa tudi vince, je dolga pot naredila svoje, pa tudi pregovor, da na dobro prija še malo dobrega. Zato so se ustavili še pri zakoncih Žinič na njihovem vikendu, kjer sta jim postregla z izredno okusnimi suhomesnatimi izdelki. Doma se je, kot vedno, zelo prileglo mrzlo pivo iz hladilnika. Čeprav je ura v zvoniku cerkve sv. Petra že odbila polnoč, ko so se vrnili na izhodiščno mesto. Že pred tem so popotniki med drugim zapeli tudi pesem: Polnoč polnoč več je davno prošla …, ton pa je (brez glasbenih vilic) dajal kdo drug kot odličen pevec France Drolec.

Za spomin, kako je bilo pri Sv. Martinu na Muri, čeprav še ni bilo martinovo (mogoče pa bodo člani DU Komenda letos martinovali prav tam …) objavljamo nekaj fotografij s prve postaje, kjer so si »privezali telo« (o duši niso govorili), ter obiska naftne vrtine in rudarskega muzeja. Iz bazenov jih ne bomo, da ne bi bralci dobili preveč skomin. Sicer pa naj, če jih bo ta zapis tako premamil »pogugljajo« na naslov Sv. Martin na Muri in prikazala se jim bodo »mala nebesa« na zemlji. Tista, o katerih je danes v slikoviti svetopisemski prispodobi o »opasanih ledjih« govoril župnik Zdravko; pa še marsičem drugem, povezanim z njimi. Na »prava« tako vsi radi pozabljamo. Pa bi bilo dobro, da bi pogosteje prisluhnili tudi besedam o njih, kako do njih. A »samo jednom se živi«, poje popevkar. Zato: »udri brigu na veselje«!

Ker je nedelja, se spodobi duhovna misel, spodbuda. Včeraj mi je pri pospravljanju mize prišla pod roke misel sv. Filipa Nerija. Godoval je že 26. maja, a ta stavek velja tudi danes: »Lenoba je najhujša kuga. Vedno moramo biti s čim zaposleni!« Pričujoči zapis potrjuje, da komendski folkloristi so. Ker se že bliža september in z njim Dnevi narodnih noš v Kamniku, se že pripravljajo tudi na ta nastop. Pri tem jim je »generalka« pri Sv. Martinu na Muri prišla prav.

Občudovalec slovenske folklore 

Foto: Saša Lenarčič

 

 

 

Oglejte si tudi