Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

KOMENDSKI BALINARJI ŠESTI V DRŽAVI

Komendski župan Stanislav Poglajen je balinarjem zaželel »mirno roko, bistro glavo in kanček sreče«

V torek, 20. septembra, je na Balinišču Komenda pri Podborštu potekalo državno prvenstvo za moške upokojenske balinarske ekipe; žensko dan prej. Za štiri pokale in medalje članom najboljših štirih ekip se je borilo kar 14 ekip iz vse Slovenije. Zmagali so Jeseničani, ki so z rezultatom 4 : 0 premagali Postojnčane, tretje mesto so osvojili Kanalčani, ki so s kar 11 : 2 ugnali Radečane.

Prvouvrščenim je pokal in medalje podelil komendski župan Stanislav Poglajen, drugouvrščenim predsednik DU Komenda Saša Lenarčič, tretje in četrtouvrščenim pa delegat ZDUS (Zveze društev upokojencev Slovenije) Boris Zajc iz Velenja, ki je tudi predsednik ŠRG (združenja za šport, rekreacijo in gibalno kulturo) pri ZDUS. ZDUS je, kot lani, organizacijo in izvedbo državnega prvenstva v balinanju zaupala prav Komendčanom – DU Komenda. Delegat Zajc je na koncu tekmovanja povedal: »Zelo sem zadovoljen z organizacijo državnega prvenstva v balinanju v Komendi, z vsem, kar se je tukaj dogajalo. Velika hvala Komendčanom!« Tukaj je bil prvič, obljubil pa je, da bo rad še prišel. Dodal je, da je »šport vodilo pri vseh upokojenskih društvih, žal pa pri njih upada zanimanje za balinanje. Tudi sam se rad, kadar utegne, pridruži domačim balinarjem.

Kot posebnost tekmovanja naj omenimo, da je za ekipo Radeč igrala Nada Debelak, ki tudi sicer večkrat tekmuje z moškimi.

Komendska balinarska ekipa se je hrabro borila, na koncu pa osvojila zelo dobro šesto mesto. Najprej je s 5 : 3 premagala balinarje iz Bakovcev, nato s 4:2 balinarje iz Kanala, potem pa z 9 : 6 klonila proti poznejšim zmagovalcem Jeseničanom. Igrali so: Miro Misja (vodja ekipe), Tone Zarnik, Drago Oblak, Alfonz Hrovat in Avgust Sodnik.

Peto mesto so osvojili balinarji iz Mežice, sedmo balinarji iz Ilirske Bistrice, naslednja mesta do štirinajstega pa zaporedoma balinarji iz Novega mesta, Bakovcev, Maribora, Gorenja, Rakeka, Polzele in Ormoža.

Udeležence tekmovanja je najprej pozdravil komendski župan Stanislav Poglajen. Zaželel jim je »mirno roko, bistro glavo in kanček sreče«. V tem duhu so jim srečo pri žrebu in na tekmovanju zaželeli delegat ZDUS Boris Zajc, predsednik DU Komenda Saša Lenarčič (DU Komenda je bilo organizator državnega prvenstva v balinanju) in sodnik Tomaž Hacin, ki jim je tudi razložil nova pravila tekmovanja, na koncu pa se je tekmovalcem in njihovim spremljevalcem zahvalil za prihod v Komendo. Vodje ekip je sprejemal predsednik Komisije za šport pri DU Komenda Drago Kolar, ki je tudi pomagal pri delitvi pokalov in medalj in drugih opravilih, posebej v zvezi z organizacijo tekmovanja v Komendi.  

Tekmovanje je potekalo v sončnem vremenu, nazadnje pa je padlo tudi nekaj kapelj dežja. Ekipe so se zelo izkazale, posebej jeseniška, pa tudi nekaj posameznikov. Na koncu so si vsi, zmagovalci in poraženci, prijateljsko segli v roke, delegat ZDUS pa celo zadržal v pomenku s komendskimi balinarji, pri čemer se mu je pridružil tudi predsednik DU Komenda.

Za postrežbo so hitro in prijazno poskrbele članice Balinarske sekcije pri DU Komenda z vodjo Ivanko Žulič na čelu. Za pijačo pa oba dneva požrtvovalni Marjan Urh z Mlake.

Izkazali so se tudi radodarni sponzorji: Pekarna Orehek, poslovna enota trgovina Špar Komenda, Ambrož prašno barvanje Kamnik in Planinski dom Komenda.

DU Komenda, Balinarska sekcija pri njem in komendski balinarji in balinarke so tako uspešno »spravili pod streho« še eno od najzahtevnejših prireditev in s tem potrdili sloves odličnih organizatorjev in prijaznih gostiteljev.

Besedilo in fotografije: Jožef Pavlič

 

 

   

 

 

Oglejte si tudi