Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Obisk ministra za okolje in prostor Uroša Brežana

Odlagališče inertnih odpadkov v Občini Komenda bo zaprto skladno z okoljevarstvenim dovoljenjem in načrtom zapiranja.

Minister za okolje in prostor Uroš Brežan in župan Občine Komenda Stanislav Poglajen sta si v torek, 29. novembra 2022, ogledala začetek zapiranja odlagališča inertnih odpadkov v Občini Komenda, zadnjega od 21 odlagališč, ki so bili skladno z evropsko direktivo prevideni za zaprtje. Uroš Brežan je na srečanju na Občini Komenda izpostavil: »Konstruktivno sodelovanje občine in ministrstva je pripeljalo do zapiranja odlagališča inertnih odpadkov v Občini Komenda.« Stanislav Poglajen, župan Občine Komenda je na srečanju pojasnil, da je občina že v preteklosti pristopila k pristojnim ministrom, vendar bilo pravega posluha in interesa za reševanje: »Na občini smo več kot leto in pol intenzivno delali na projektu, z naše strani predvsem mag. Majda Ravnikar, direktorica občinske uprave. Minister hvala, da ste bili skupaj z ekipo odzivni in smo danes lahko v zaključni fazi.«

Minister za okolje in prostor Uroš Brežan je opozoril tudi, da je bil projekt zapiranja odlagališča internih odpadkov zelo zahteven. Zahvalil se je Občini Komenda in vsem stranskim udeležencem, da so lahko takoj po prevzemu njegovega mandata našli kompromisno in zakonito rešitev. Mag. Tanja Bolte, vršilka dolžnosti direktorice Direktorata za okolje je pojasnila, da je bilo najtežje vzpostaviti vzajemno zaupanje: »Ko pa smo to dosegli, smo našli tudi kompromisno rešitev.«

Mag. Majda Ravnikar je pojasnila, da je bilo okoljevarstveno dovoljenje Občini Komenda in stranskim udeležencem vročeno v torek, 18. oktobra 2022. V odločbi je resorno ministrstvo določilo način rekonstrukcije in zapiranja odlagališča inertnih odpadkov in rok izvedbe. Občina Komenda je na portalu javnih naročil izpeljala ustrezen postopek izbire in z izbranim izvajalcem podpisala izvajalsko pogodbo v petek, 28. oktobra 2022. Predmet pogodbe je izvršitev odločbe in izvedba vseh del iz Načrta zapiranja odlagališča inertnih odpadkov Suhadole, pogodbeni znesek pa je 715.450 evrov brez DDV. Izbran je bil tudi izvajalec nadzora nad izvedbo rekonstrukcije in zapiranjem odlagališča. Vsa zapiralna dela na odlagališču morajo biti izvedena najkasneje v treh mesecih od pravnomočnosti odločbe. Izvajalec je bil uveden v delo in je že začel s pripravljalnimi deli. V naslednjem tednu bo še okrepil ekipo.

Mag. Majda Ravnikar je pohvalila tudi zgledno sodelovanje z lastniki zemljišč: »Pogovarjali smo se o različnih možnostih, tudi za menjavo zemljišč vendar nobena ni bila uspešna. Na koncu smo našli skupno rešitev.« Odpadki iz parcel stranskih udeležencev se delno preložijo na parcele upravljavca, Občine Komenda. Tako bodo lastniki zemljišč lahko na svojih zemljiščih nadaljevali s svoji dejavnostmi, odlagališče pa bo sanirano skladno z odločbo in načrtom zapiranja. Monitoring območja odlagališča se bo izvajal 10 let, izvedeno pa bo tudi odvodnjavanje.

Minister je na koncu izjave pred odlagališčem poudaril, da je Slovenija s tem izpolnila vse zahteve in uspešno zaprla to poglavje.

Sledila so vprašanja novinarjev, ki so se dotikala plačila stroška zapiranja odlagališča inertnih odpadkov. Mag. Majda Ravnikar, direktorica občinske uprave je pojasnila: »Pogodba je sklenjena z Občino Komenda, zato bo občina tudi plačnik. V tem ne vidim problema. Občina mora, kar se tiče zapiranja odlagališča, na finančnem področju urediti še vračilo denarja s strani inšpekcije.« Opozorila je tudi, da se z zaprtjem odlagališča zaključuje za občino in državo pomemben projekt in da je potrebno z dobrim, uspešnim sodelovanjem z državo nadaljevati tudi v prihodnje, pri gradnji obvoznice Želodnik – Vodice; izgradnji zadrževalnika na Tunjščici in ostalih projektih.

Oglejte si tudi