Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
6°C
SOB.
17°C
9°C
4849

SKUPAJ GRADIMO OBČINO

Srečanje župana s predsedniki oziroma predstavniki društev in klubov v občini Komenda

Novi komendski župan Jurij Kern je 25. januarja v Breznikovem domu na Križu prvič uradno sprejel predsednike in druge predstavnike društev in klubov v občini Komenda. Prišli so v velikem številu, da bi županu (in drugim navzočim) povedali, kako delujejo, pa tudi, kako bi lahko še bolje ob večji denarni in drugi podpori občine in občanov občine Komenda.

Župan Kern je po pozdravnih besedah in povabilu zbranim, naj spregovorijo, pozorno prisluhnil njihovim poročilom, željam in pričakovanjem. Zagotovil jim je, da jim bo rad pomagal pri uresničevanju zastavljenih ciljev, kolikor bo to v njegovi in občinski moči. Tudi njemu je veliko do njihovega uspešnega dela, ker se dobro zaveda, da ugled in dejavnost občine odražajo prav prizadevna društva, klubi in druge organizacije v njej. Razume njihove potrebe in želje, da bi iz občinske blagajne dobili nujna denarna sredstva za svoje delovanje. Delili jih bodo v skladu z zakonskimi predpisi in zahtevami Računskega sodišča. To med drugim ne dovoljuje brezplačne uporabe prostorov za društvene in klubske namene. Zaenkrat ne vidi razlogov, da denarja za svoje društvo ali klub, kolikor ga bodo upravičeno prikazali in nazadnje tudi porabili, ne bi tudi dobili.

Župan Jurij si želi še boljše povezave društev in klubov v občini s samim vrhom občine. Tudi zaradi tega, da bodo prek nje in njenih sredstev javnega obveščanja vsi občani zvedeli, kaj se v občini pomembnega dogaja. Že sedaj jim je na voljo  občinska spletna stran. Na občini že načrtujejo, kako jo bodo prenovili in s tem še bolj približali občanom, bodo ti lahko na njej dobili hitro potrebne informacije o dogajanjih v občini. Da bo tako, naj predsedniki društev in klubov poskrbijo, da bodo vsi njihovi pomembni dogodki pravočasno sporočeni občini, ta pa jih bo uvrstila na svojo spletno stran. Poleg te imajo že leta na voljo občinsko glasilo Aplenca, ki ga je na srečanju z županom zastopala odgovorna urednica Špela Šimenc. Občini naj najprej in zagotovo posredujejo najavo dogodkov na elektronski naslov: obcina@komenda.si

Pri vprašanju, kako bo s televizijskim spremljanjem in poznejšim ogledom dogajanj v občini, je župan Kern ugotavljal, da zaenkrat obstaja en sam televizijski kanal, pa še tega lahko gledajo le tisti občani, ki so priključeni na T-2. Zato na občini že razmišljajo tudi o digitalizaciji televizijskih prenosov, ki jim bodo lahko sledili vsi občani. Najpomembneje pa je, da so seznanjeni s pomembnimi dogodki po vaseh, da so potem ti tudi »posneti« in uvrščeni na komendski televizijski kanal in v program. Zavedati pa se je treba, da te oddaje veliko stanejo, da so zanje potrebni za to usposobljeni ljudje in da je delo na televiziji zelo zahtevno, če hočemo, da je dobro opravljeno.

Župan Kern je že na začetku srečanja povabil navzoče predsednike in predstavnike društev, klubov in drugih organizacij, naj predstavijo njihove dejavnosti in povedo svoje želje in pričakovanja. Zelo številni so to naredili. Pri vseh je bila želja, da bi, če bo mogoče, za delo društev, klubov in drugih organizacij dobili več denarja, kot so ga doslej; najprej pa so vsi zelo dobro predstavili svoja društva, klube, ustanove, organizacije in druga združenja. Videlo se je, da jih zelo dobro poznajo, večinoma že dolgo delujejo v njih in da so pravi ljudje za to.

Da bi tudi pod novim županom Jurijem Kernom delali dobro, še bolje kot doslej, so skupaj z njim nazdravili novi uspešni skupni prihodnosti in delu. Času, ko bo po zahtevah Računskega sodišča treba še marsikaj urediti, a to ne bo zaustavilo dobrega dosedanjega in načrtovanega prihodnjega dela v občini Komenda in čim boljšega sodelovanja z novim županom. Jurij Kern je s svoje strani pokazal pripravljenost na to, navzoči pa tudi s svojimi tehtnimi in utemeljenimi predlogi. Čutiti je bilo, kako se vsi zavedajo, da je treba občino Komenda graditi skupaj, pa tudi varovati njen prostor, lepo okolje in vse, kar krasi in odlikuje našo občino. Med drugim pravi ljudje na pravih mestih, kar je pokazalo tokratno ponovoletno srečanje z županom. Na za sestanke odprtem, gostoljubnem in delavnem Križu. 

Potrebno pa bo še nekaj – podpora občanov voditeljem društev, klubov in organizacij, da bodo še naprej lahko dobro, oz. še bolje delali. Brez te podpore bodo kot ptice brez kril, ne bodo mogli kljub najboljšim namenom in načrtom uspeti. To pa bo mogoče le v dobrem sodelovanju z občinskim vrhom. Saj zato sem tu, je dal vedeti, čeprav tega ni rekel, novi župan občine Komenda Jurij Kern, ki je s tem zahtevnim javnim nastopom pokazal, kako resno, zavzeto in tudi spoštljivo do navzočih in vseh občanov nastopa svoj mandat.

Vnovič se je izkazalo, kot je pisalo na vabilu na srečanje, da so »društva in klubi nepogrešljiv in nenadomestljiv mozaik skupnosti, v katerih se občani radi povezujemo, strnemo moči in ideje za razvoj kraja ter medsebojno pomoč za boljši jutri«. Upajmo, da bo dosežen tudi namen srečanja: »da se spoznamo, okrepimo sodelovanje in doprinesemo k  večjemu obveščanju o dejavnostih in dogodkih v občini Komenda«. Zlasti v zadnjem delu vabila, kateremu je bil posvečen dobršen del sprejema. Pa tudi županova želja, izražena v vabilu: »Veselim se srečanja in konstruktivnega sodelovanja z vami.« Srečanje obeta, da bo tako.


Besedilo in fotografije: Jožef Pavlič

 

 

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi