Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Z ROKO V ROKI

Predstavitev vsestranskega dela Krekovega središča v Komendi
Predstavnice Krekovega središča v Komendi, ki deluje v okrilju Inštituta Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje, v povezavi z Zavodom Medgeneracijsko središče Komenda, so 10. junija dopoldne spregovorile o dejavnostih Krekovega središča doslej, prav posebej pa v prihodnosti. To so zaporedoma naredile projektna vodja Blažka Kolenc, vodja dnevnega bivanja Brigita Kastelic, koordinatorka programa Z roko v roki Viktorija Drolec pa tudi dnevni oskrbovanec 79-letni Ivan Vukovič.

Prisluhnili so jim predstavniki Društva upokojencev (DU) Komenda in DU Vodice in drugi povabljeni gostje.

Blažka Kolenc je poudarila, kako želijo pri Krekovem središču doseči, da bi bilo čim bolje poskrbljeno za varno, zdravo in kakovostno oskrbo (dnevno bivanje) starejših, ki tega niso iz najrazličnejših opravičljivih razlogov deležni doma, ni jim pa do tega, da bi šli v dom za ostarele. Prostorna hiša in vrt na Krekovi ulici 10 v Komendi, prav posebej pa za to strokovno usposobljene in izobražene uslužbenke Krekovega središča jim to omogočajo. Trenutno 79-letnemu Ivanu Vukoviču, pred epidemijo covid-19 pa kar nekaj starostnikom iz Komende, Vodic in Kamnika.

Kako je poskrbljeno za t. i. »uporabnike dnevnega bivanja«, kaj počnejo in kako si vodstvo doma prizadeva, da bi upoštevalo to, kar jim končno tudi pripada, je povedala Brigita Kastelic. Najbolje je to potrdil uživalec teh uslug Ivan Vukovič. Bil je zelo prepričljiv: »Tu mi je lepo, lepše kot doma, kjer sem osamljen.«

Blažka Kolenc je za tem predstavila novi program Z roko v roki. Obsega štiri točke, in sicer Prenos kulturne dediščine, Učenje napredne rabe IKT, Zelena skupnost in Lokalna info točka. Pri prvi bodo starejši mentorji z mladimi »spoznavali in širili poznavanje lokalne kulturne dediščine«, pri drugi bodo mladi pomagali starejšim, kjer jim lahko, na primer pri računalniškem iskanju možnosti posebnih zdravstvenih storitev, pri tretji se bodo in se že stanovalci in občani nasploh seznanjajo z medovitimi rastlinami in zdravilnimi zelišči v prostornem vrtu za hišo, četrta pa ponuja možnost, da se otroci, ki so v stiskah, na primer zaradi nasilja nad njimi, zatečejo v varno okrilje hiše, družinski oskrbovalci, to so tisti, ki doma skrbijo za obnemogle svojce, lahko dobijo odgovore na težave pri skrbi za svoje domače.

Obiskovalci predstavitve dela Krekovega središča Komenda so si zatem ogledali prostore velike in zelo uporabne hiše ter se čudili, kaj vse ponuja uporabnikom. Med drugim tudi stanovanje s celotno celodnevno oskrbo. To pa je že naslednji načrt vodstva ustanove, v kateri je poskrbljeno tudi za rekreacijo (fizioterapijo) pod strokovnim vodstvom, najprej pa prijateljsko ozračje, druženje, ustvarjalnost tudi v starejših letih. Skratka celovito ponudbo, ki je je vsakdo, ki nima kam drugam, lahko samo vesel in zanjo hvaležen.

Med drugim tudi za vrt, v katerem je tako rekoč vse od rož do zelenjave, ki jo uporabljajo pri obrokih hrane, do medovitih rastlin in zdravilnih zelišč, bolj spretne na otroštvo in še vedno živahne ude spominja in privablja gugalnica. Prav pri njej ter ob okusnem kolaču, kavici in živahnem pogovoru se je končalo naše druženje. Že sedaj pa vodstvo Krekovega središča vabi na odprtje vrta 21. junija s celodnevnim ustvarjalnim programom od delavnic za starostnike in otroke do srečanja z izkušenim čebelarjem Stanetom Jenkom ter sladkanju z medenimi dobrotami, za nameček še s kulturno-razvedrilnim programom.

Starejši občani in njihovi skrbniki sorodniki: Pridite, potrkajte na vrata Krekovega središča sredi Komende, se pozanimajte, kaj vam nudi in pridružite se njegovim dejavnostim. Kaj bi čepeli doma, ne vedeli, kaj početi, tarnali in tožili, kako vam je hudo, ste osamljeni, nihče ne poskrbi za vas. V Krekovem središču na Krekovi ulici 10 v Komendi bodo radi, strokovno in prijazno obenem, hkrati pa v duhu velikega psihologa dr. Antona Trstenjaka, čigar ime nosi krovna ustanova središča. Z roko v roki oz. drug za drugega.

Besedilo in fotografije:

Jožef Pavlič

Oglejte si tudi