Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

GLAVAR V STRIPU

Pomemben prispevek OŠ Komenda Moste k praznovanju 300. obletnice rojstva Petra Pavla Glavarja

Stripar in glasbenik Martin Ramoveš se je ob pomoči učiteljice likovne umetnosti na OŠ Komenda Moste Tine Kosi z učenci omenjene šole (Patricijo Kern, Klaro Ferme, Tejo Jeraj, Lano Bučar, Hano Bertoncelj, Vidom Peklajem in Nino Resnik) lotil zelo zahtevne naloge: prikazati komendskega velikana dobrodelnosti, učenja preprostih ljudi in duhovnega dviga duhovnika Petra Pavla Glavarja v stripu. Idealno izhodišče za to mu je bila 300. obletnica njegovega rojstva (2. maj 1721). Pri svojem delu se je srečeval z večjimi in manjšimi težavami. Največja je bila pandemija covid-19, ki mu je preprečevala neposreden stik z ustvarjalci stripa. Vendar je dosegel svoj cilj. Pri tem mu je pomagalo vodstvo OŠ Komenda Moste z ravnateljico Barbaro Janežič Bizant na čelu, ki ima velik čut za kulturno izobraževanje učencev in prikazovanje osebnosti, življenja in dela znamenitih rojakov v občini Komenda. Med njimi kot prvim Glavarjem. Pri projektu so še sodelovali: dobrodelna Ustanova Petra Pavla Glavarja (njen predsednik mag. Štefan Petkovšek je prispeval obširen Glavarjev življenjepis), Občina Komenda (poravnala je stroške natisa stripa) in založnik publikacije Medobčinski muzej Kamnik.

Kaj so naredili s skupnimi močmi, smo 20. novembra videli obiskovalci razstave, ki jo je OŠ Komenda Moste pripravila ob izidu stripa, njegovi predstavitvi in kulturnem programu dramske skupine OŠ Komenda Moste pod vodstvom Katarine Marin Hribar.

V imenu »zaslužnih« za izdajo stripa so spregovorili: ravnateljica OŠ Komenda Moste Barbara Janežič Bizant, župan Občine Komenda Stanislav Poglajen in direktorica Medobčinskega muzeja Kamnik mag. Zora Torkar.

Najbolj smo obiskovalci »uživali«, ko so učenci OŠ Komenda-Moste »v živo« predstavljali strip.

Žalostili pa smo se ob srhljivi življenjski zgodbi Judinje Ane Frank, ki si je želela postati »slavna pisateljica« (nazadnje tudi je zaradi svojega dnevnika), a je veliko prerano končala svojo življenjsko pot v nacističnem koncentracijskem taborišču. Njeno tragedijo, strahovlado nacistov in Hitlerjev načrt iztrebiti Jude smo podoživljali na razstavi v gornjih prostorih OŠ Komenda Moste in spremni besedi devetošolcev OŠ Komenda Moste. Potujočo razstavo je pripravila Hiša Ane Frank iz Amsterdama, devetošolce pa na njeno predstavitev knjižničarka v Enoti OŠ Komenda Moste v Mostah Janja Zelnik.

Kot tretje smo tega dne občudovali tudi mozaike na stebrih v avli OŠ Komenda Moste. Likovno nadarjeni učenci te šole so pokazali, da so spretni in nadarjeni tudi za to vrsto likovnega izražanja. Pri tem sta jih usmerjali učiteljica likovnega pouka Tina Kosi in učiteljica tehničnega pouka Marija Grilc.

Besedilo in fotografije: Jožef Pavlič    


Oglejte si tudi