Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
4°C
NED.
14°C
1°C
Oceni objavo

Na slavnostni akademiji ob slovenskem kulturnem prazniku podelili priznanja za delo na področju ljubiteljske kulture, predstavili Franceta Prešerna in dediščino Valentina Vodnika

Slavnostno akademijo ob slovenskem kulturnem prazniku se je začela z nastopom Mengeške godbe pred Kulturnim domom Mengeš. Slavnostna akademija pa je potekala v dvorani Kulturnega doma Mengeš. Obiskovalkam in obiskovalcem so ustvarjalci akademije najprej predstavili Valentina Vodnika n njegovo izredno zapuščino. Slavnostni govornik Pavel Ravnohrib, ki je upodobil Franceta Prešerna v filmu in nadaljevanki, pa je vsem obiskovalkam in obiskovalcem predstavil Franceta Prešerna in dodal svoj pogled na kulturo danes. Akademija se je zaključila s podelitvijo priznanj na področju ljubiteljske kulture v občini Mengeš. V letu 2018 so priznanja prejeli Meta Golob, Pavel Veider in Helena Testen. Slavnostna akademije se je zaključila z druženjem v avli kulturnega doma.
Udeleženke in udeležence slavnostne akademije so ob prihodu pozdravili takti Mengeške godbe, ki so odmevali pred Kulturnem domu Mengeš. V dvorani Kulturnega doma Mengeš pa so nastopajoči najprej spomnili na izredno dediščino Valentina Vodnika. Z orisom Habsburške monarhije, kamor je v času Valentina Vodnika spadalo slovensko območje, in vladavino cesarice Marije Terezije, je bil predstavljeno okolje v katerem je ustvarjal Valentin Vodnik. V obdobju renesanse je Vodnik sestavil prvo slovnico v slovenščini in poskrbel, da so Francozi v Ilirskih provincah slovenščino uvedli v šole kot učni jezik. Bil je tudi časnikar, urejal je prvi slovenski časopis Lublanske novice. Napisal je prvo kuharico in babiški priročnik v slovenščini, bil je tudi avtor pratik, vrste koledarjev z različnimi uporabnimi nasveti. Izdal je prvo slovensko samostojno pesniško zbirko z naslovom Pesme za pokušino. Ustvarjal je v bohoričici, ki se je uporabljala od reformacije pa vse do začetka 19. stoletja.

Po glasbenih vložkih orkestra Mihaelove strune, Pevske skupine Rž, solistke Maje Keržič in izjemnih recitalih Vodnikovih pesmi je sledila zanimiva predstavitev Franceta Prešerna, njegovega odnosa do doma v Vrbi na Gorenjskem, njihovih muz, prijateljevanju z Matijo Čopom, razmerju z mlado Ano Jelovšek in drugo. Franceta Prešerna je v slavnostnem govoru še posebej predstavil tudi igralec Pavel Ravnohrib, ki se je dotaknil tako njegovega prispevka slovenski kulturi in posebej slovenskemu jeziku. Kritično je pogledal na (ne)uporabo slovenskega jezika v slovenskem prostoru.

Zaključek slavnostne akademije pa je bil v znamenju ustvarjalcev kulture v občini Mengeš. Nataša Vrhovnik Jerič, predsednica Zveze kulturnih društev občine Mengeš, je na slavnostni akademiji podelila priznanja na področju ljubiteljske kulture za leto 2018. Zlato priznanje na področju ljubiteljske kulture za leto 2018 je prejela Meta Golob, ki je začela v MePZ SVOBODA Mengeš peti leta 1976, manj kot 4 leta po ustanovitvi zbora. Srebrno priznanje za delo na področju ljubiteljske kulture 2018 je prejela tudi Helena Testen, ki je že od leta 2003 članica Likovnega društva Mengeš. Listino za delo na področju ljubiteljske kulture 2018 je prejel Pavel Veider, ki z fotografijo in video zapisom ohranjanja zgodovino delovanja Kulturnega društva Mihaelov sejem Mengeš in s tem tudi kulturo v občini Mengeš. 

Slavnostno akademijo ob slovenskem kulturnem prazniku je skupaj z mladimi mengeškimi glasbeniki pripravila Zveza kulturnih društev občine Mengeš, podprla pa jo je Občina Mengeš. 

 

Pavel Veider

V KD Mihaelov sejem Mengeš že več kot desetletje samoiniciativno z medijskimi prispevki, fotografijami in filmskimi zapisi dokumentira pomembnejše dogodke in prireditve društva ter s tem tudi kulturo v in občine Mengeš. Čeprav med nastopi ni na odru, je njegovo delo v neposredni bližini dogajanja in pomemben pokazatelj kulturnega udejstvovanja društva in njegovih članov. S svojim delom ujame nastopajoče in jih z zapisom iztrga pozabi.

 

Meta Golob

Meta Golob poje v MePZ SVOBODA Mengeš že vse od 1976, vrsto let je bila tajnica zbora, sedaj je članica upravnega odbora. S svojim veseljem do petja, druženja in odličnim nastopom povezuje tako prijetno kot delovno vzdušje v zboru. Pohvali dobre ideje in jih je pripravljena tudi realizirati. Njen sopran je čist, prodoren in nepogrešljiv del sopranske skupine za solo petje.

 

Helene Testen

Helena Testen je članica Likovnega društva Mengeš že vse od 2003 in vse od takrat aktivna kot ustvarjalka in v organih društva. Sprva je prevzela nalogo tajnice, kasneje urejanje društvene omarice, kar ji predstavlja izziv še danes. Helena je imela že 14 samostojnih likovnih in fotografskih razstav, na tekmovanjih pa je prejela že 12 priznanj in 2 certifikata kakovosti za fotografijo in risbo. S svojimi razstavami in mednarodnimi sodelovanji, je ponesla prepoznavnost Likovnega društva Mengeš širom Slovenije in tudi v tujino.

Besedilo: Tina Drolc

Foto: Edvard Vrtačnik

 

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi