Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
SOB.
13°C
4°C
Oceni objavo

VSEEVROPSKO ZVONJENJE OB SVETOVNEM DNEVU MIRU

Z veseljem sem pri maši na nedeljo Povišanja svetega križa (16. 9. 2018) med oznanili slišala pobudo za zvonjenje na svetovni dan miru, ki bo 21. septembra. Pridružila se mu bo tudi naša župnija.

 

Na spletu sem potem prebrala nekaj več o tej pobudi, ki jo podpira država Slovenija. http://www.zvkds.si/sl/elkd/novice/poziv-k-sodelovanju-pri-vseevropskem-zvonjenju-na-mednarodni-dan-miru-21-septembra-2018

 

Takole piše: "Naj prvo zvonjenje oznanja  mir« - Zvonjenje zvonov po vsej Evropi na mednarodni dan miru (21. septembra 2018).. /.../ »V Evropi že več kot tisoč let zvonjenje zvonov zaznamuje čas za delo, za počitek in za molitev. Zvonovi so od nekdaj slišno opominjali na red v verskem in posvetnem življenju....Da ne bi pozabili, kako dragocen je mir za vse nas, se letos spominjamo stoletnice konca prve svetovne vojne in štiristoletnice začetka tridesetletne vojne leta 1618 in njenega konca leta 1648..... Izvemo še, da je predlog podal Nemški nacionalni odbor za varovanje kulturne dediščine, ki je tudi  nacionalni koordinator Evropskega leta kulturne dediščine v Evropi. Predlagali so, da: »po vsej Evropi istočasno zazvonijo cerkveni in posvetni zvonovi in s tem pričarajo enega izmed vrhuncev evropskega leta kulturne dediščine.

 

Tej pobudi se pridružujemo tudi v Sloveniji in tako bodo v cerkvah (tudi v Komendi), na mestnih hišah, gasilskih domovih zazvonili zvonovi in sicer 21. septembra 2018 od 18 do 18.15 ure.

 

V naši župniji Komenda bo dan prej, prav tako ob 18 uri,  tudi molitvena ura za mir.

 

Naj zvonijo vsi zvonovi, naj molijo in slavijo Boga in kličejo k miru vsa srca na Zemlji in na pomoč Nebesa!

Marija nas v Medžugorju od leta 1981 dalje opominja: »Mir, mir, mir naj zavlada med Bogom in človekom in med ljudmi«. Vabi nas k postu in molitvi. Z malimi žrtvami, darovanimi Bogu, lahko veliko naredimo – Bogu darovano trpljenje, naj bo še tako neznatno (npr. ko nas zbode šivanka na prstu), se pri Bogu ne izgubi. S tem se lahko odmikajo tudi vojne!

Slovenska mistikinja Magdana Gornik, ki je veliko molila in trpela za mir, je opozarjala, da moramo tudi mi kaj storiti za MIR, to tako čudovito, a tako krhko dobrino (2. aprila 2011 smo imeli v Komendi predstavitev njenega življenja, objavljeno tudi v Aplenci https://www.komenda.si/si/aplenca/casopis_2011-05.pdf).

Pobudo o zvonjenju vidim kot dar božje Previdnosti, priložnost, da se združimo v molitvi za mir. Pridružimo se z molitvijo, postom in darovanjem trpljenja - za mir.

 

dr. Marta Ciraj

 

 

Oglejte si tudi