Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
4°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

Milan iz Mežice iz papirja (origami) sestavil celo motor

Mežiški upokojenec Milan Piko ima izredno zanimiv hobi, ki pa je prerestal (vsaj časovno) v nekaj več. Milan namreč v svojem prostem času izdeluje čudovite izdelke iz papirja, t.i. origami.  Origami je japonska umetnost, ki temelji na prepogibanju papirja v določeno skulpturo oz. lik. 

In nazadnje je g. Piko iz papirja uspelo sestaviti kar motor. Sicer ne v voznem stanju, a pogled nanj nas vsekakor osupne. Kot je v pogovoru za Koroške Novice povedal, je Milan v dveh letih zgibal približno sto tisoč papirjev in zanje porabil približno 800 evrov.  

Seveda nas je, kot najverjetneje tudi vas bralce, zanimalo od kje vse skupaj izvira oziroma kakšnen je bil njegov začetek? "Pred dobrimi sedmimi leti sem na Pohorju igral na koncertu, kjer so imele starejše ženske razstavo ročnih del. Med vsemi izdelki mi je v oči najbolj padel labod, ki mi je bil takoj všeč. Vendar mi gospa ni želela izdati recepta, kako ga je izdelala. Ampak meni radovednost ni dala miru. Nakar so pred dvema letoma v Mežici odprli Medgeneracijski center in organizirali delavnico kviling tehnike. Kot član centra sem se je udeležil in se začel poglabljati in raziskovati, iskati literaturo, za katero sem kmalu ugotovil, da je v Sloveniji skoraj ni možno dobiti. Pomagal sem si z internetom, kjer sem našel omenjeno tehniko, na srečo pa sem med brskanjem po svetovnem spletu "naletel" še na origami tehniko, ki me je popolnoma prevzela,« je povedal za koroški spletni portal Koroške Novice

Milan, ki poleg zlaganja papirja igra kot samouk frajtonarico pri Etno skupini Rakuni, občasno izdela še kakšen bonsaj ali kaj iz lesa, kakšno mesoreznico ali pa okrasek, pravi: "Dolgčas mi ni," in še dodaja "V zimskem času delam tri do štiri mesece kar skupaj, da pripravim robo za poletje, ko se začnejo razstave. Z zgibanjem papirja začnem že ob 5.00 in delam ves dan, do večera. Vmes kakšen izdelek kdaj komu tudi podarim ali pa oddam za prostovoljni prispevek, zato je treba ves čas delati, da imam potem na razstavah kaj pokazati."

Da gre pri tem hobiju za veliko potrpežljivosti in seveda natančnosti, ni potrebno dodajati, a kaj vse ga je čakalo od začetka in kaj je potrebno da pride do teh umetnin, pa Milan pove: "Za vsak izdelek je točno predpisano, koliko papirja se porabi, sama sestava je zelo zapletena, da dobiš želeno obliko oz. izdelek je potrebno papir dodajati in odvzemati. Za izdelek uporabim, od 500 do 4700 papirjev, odvisno kaj delam in kako velik bo. Niti en papir ne sme biti dodan narobe, ker je potem izdelek neuporaben. Na začetku sem imel tudi sam težave, napačna tehnika, ni mi šlo, ... Stran sem vrgel približno sedem labodov. Potreboval sem skoraj pol leta, da sem osvojil, kakšen papir mora biti in kakšen je postopek izdelave."

Milan za vse tehnike origami uporablja 80 g papir, za kviling pa 120 do 220 g, ki pa ga je v Sloveniji težko dobiti. MIlan se tukaj sooča s težavami pri barvi in različnih odtenkih. "Črne, sive, bronaste barve skoraj ni, zato veliko kupujem tudi preko interneta."

Na vprašanje, kako pa papir nareže, je Milan odgovoril, da za origami tehniko kar z nožem, da je že toliko papirja narezal, da ne potrebuje več ravnila in metra. "Za kviling tehniko pa sem se znašel po svoje. Narezan papir je namreč bistveno dražji, ga težko dobiš, pa še ožji lističi so, kot jih potrebujem, zato sem iskal rešitev, ki sem jo našel v aparatu za uničevanje papirja, ki mi je v veliko pomoč, list razreže na enake trakove in tudi na ravno prav široke."



Milana v junijskem času čaka razstava v Šentanelu, in sicer bo na ogled postavil vse svoje umetnine. Zanj to ne bo problem, saj že ima izkušnje z razstavljanjem v različnih krajih po Sloveniji kot tudi tujini. Njegove izdelke ste si med drugim že lahko ogledali v Mežici, Šentanelu, na Bledu, v BTC-ju v Ljubljani in Železni Kapli.

Foto: Milan Piko

Oglejte si tudi