Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

JOKALI SMO Z IVICO

Predstavitev Sivčeve knjige Ko se dotakneš neba v dvorani frančiškanskega samostana v Kamniku

 

Petek, 13. decembra, zvečer, nikakor ni bil nesrečen za številne obiskovalce predstavitve 158. knjige pesnika in pisatelja Ivana Sivca z naslovom Ko se dotakneš neba. Prej bi lahko rekli, da je bil srečen, čeprav je zunaj močno lilo, vmes pa tudi snežilo, je bilo prav zoprno mrzlo pri eni stopinji nad ničlo. Srečen zaradi tega, ker so doživeli zelo lep, predvsem pa ganljiv kulturni dogodek, pri katerem so poleg pisca knjige sodelovali predsednica Društva sv. Jakob Kamnik dr. Marjeta Humar, Komorni ženski pevski zbor Vox Annae iz Tunjic pri Kamniku pod vodstvom zborovodje Aleša Sedušaka, recitator Tone Ftičar in trije alpinisti France Malešič, Janez Ažman – Jeti in Cene Griljc. 

 

Humarjeva je najprej izčrpno predstavila rekorderja po številu knjig med slovenskimi besednimi ustvarjalci – pisatelja mag. Ivana Sivca.

 

Za njo je Komorni ženski pevski zbor Vox Annae zapel dve pesmi; dve je še na koncu kulturnega dogodka.

 

Zatem je spregovoril pisatelj Sivec o svojem delu, prav posebej, kako je nastajala knjiga Ko se dotakneš neba. Najbolj ganljivi trenutki so bili, ko je spominjal na romantično ljubezen med Tuhinjčanom alpinistom Cenetom Kramarjem in Ivico Strehovec, Koželjevo z Gore pri Komendi. 

 

Ta ljubezen je »zaživela« še posebej pri izredno občutenem branju dveh odlomkov iz knjige izvrstnega recitatorja Toneta Ftičarja. Bral je tako lepo, da so prišle solze v oči ne le Ivici, ki jo je Sivec večkrat omenil v svojem govoru, marveč tudi številnim navzočim poslušalcem, ki so popolnoma napolnili dvorano frančiškanskega samostana; nekaj jih je ostalo na hodniku.

 

Napetost dogodka – to je obujanje spomina na Ceneta, je stopnjeval njegov nekdanji alpinistični vzgojitelj, gorski reševalec in zdravnik France Malešič, prav posebej pa Janez Ažman – Jeti iz Domžal, ki je usodnega dne plezal prepadno steno Aiguilla du Druja, ene najzahtevnejših za alpiniste v Evropi; poleg njega še Dušan Podbevšek iz Mekinj.

  

Po koncu kulturnega večera mi je povedal, da so bili v steni pet dni namesto predvidenih treh dni, da je bilo izredno zahtevno plezanje, saj je snežilo, si niso mogli skuhati nič toplega, so bili nazadnje že čisto na koncu z močmi. Sam je shujšal za 15 kilogramov (prej jih je imel 60, po plezanju 45). Kaj se je točno zgodilo s Cenetom, ne ve, ve pa, da je bil Cene že iz najhujšega, mu je do vrha gore manjkalo kakšnih 50 metrov. Lahko je bila to popolna izčrpanost, pljučni edem ali v tistem sneženju ni mogel več dihati. Njega (Jetija) in Dušana je z vrha rešil helikopter.

 

Ceneta se je kot vrhunskega alpinista, ki je bil med kandidati za prvo jugoslovansko alpinistično odpravo na Mont Everest, spomnil tudi alpinist, gorski reševalec in slikar Cene Griljc.

 

Pisatelj Sivec je po koncu kulturnega srečanja še dolgo podpisoval knjige z izredno posrečenim naslovom Ko se dotakneš neba (povedal mi je, da je celotna naklada 500 izvodov že skoraj pošla).

 

Obiskovalce srečanja je z zelo okusnim pecivom pogostila vdova Ivica (njuno zakonsko življenje po poroki je trajalo le deset dni), Društvo sv. Jakoba pa z izvrstnim vinom. Med obiskovalci sta bila tudi kamniški župnik Luka Demšar in duhovnik pomočnik France Urbanija, imenovan tudi »triglavski župnik«. S tem sta pokazala, kako imata rada lepa kulturna srečanja. Takšna, ki zares povezujejo ljudi v dobrem, pa tudi v hudem, ki ga je izkusila mlada vdova Ivica. Ko je treba pomagati človeku v nesreči. Ivica je to premagala s trdno voljo, da je tudi po tako hudi izgubi, kot je moža Ceneta deset dni po poroki, treba živeti naprej. Kako, najbolje ve ona sama. Njene solze in ganjenost so veliko povedali. Ostalo pa je v Sivčevi knjigi.

 

Dr. Marjeti Humar je nazadnje ostala le še prijetna dolžnost, da je vsem udeležencem predstavitve Sivčeve knjige Ko se dotakneš neba, zadnjega kulturnega dogodka v okviru Društva sv. Jakoba v Kamniku v letu 2019, zaželela lepe praznike in srečno leto 2020. V njem bodo novi kulturni dogodki. Pridite nanje, ne bo vam žal, saj gre za zelo kakovostne predstavitve pesnikov  in pisateljev, umetnikov, njihovih del, glasbenih in drugih umetniških skupin, obujanje spomina na znamenite Kamničane in okoličane. 

 

Besedilo in fotografije: Jožef Pavlič  

Oglejte si tudi