Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

BLESTEČ NASTOP PISATELJA SIVCA

Veseli slovenski večer v dvorani frančiškanskega samostana v Kamniku 

 

Društvo sv. Jakoba Kamnik je 14. junija zvečer v dvorani frančiškanskega samostana v Kamniku pripravilo kulturno prireditev z naslovom Veseli slovenski večer. V goste je povabilo najbolj plodovitega slovenskega pisatelja (že 156 knjig!), pesnika in etnologa mag. Ivana Sivca. Predstavila ga je predsednica društva dr. Marjeta Humar, z njim se je pogovarjal publicist in član UO Društva sv. Jakob Kamnik Jožef Pavlič. Dogodek sta z izjemnim igranjem na citre in petjem obogatila citrar Tomaž Plahutnik in pevka Joži Kališnik. Zapela je celo dve pesmi, za kateri je besedila napisal Ivan Sivec (Slovenski zvonovi in Pod cvetočimi kostanji).

Pisatelj Sivec je v dvournem pogovoru s podpisanim časnikarjem razpredel svojo izjemno pestro in z ustvarjanjem sila bogato življenjsko nit oz. pot od osnovnošolskih let dalje do okrogle življenjske obletnice – starosti 70 let 23. maja letos. Zadnjo knjigo je posvetil Vačam in sloviti vaški situli. Polno prostorno dvorano poslušalcev je posebej pritegnil na koncu s pripovedjo, kako je šel po sledeh slovitega romanopisca Jacka Londona na Aljasko. Predvsem zaradi najbogatejšega Slovenca Antona Prestopca (1867-1952) z Javorja nad Šmartnim pri Litiji, ki je na Aljaski nakopal poldrugo tono zlata, a ga je to nazadnje premamilo in pogubilo. Ivan Sivec jo je s spremstvom srečno odnesel, lahko pa bi se končalo drugače, če bi se srečali z grizliji, pri čemer jim verjetno ne bi pomagalo drago plačano razpršilo. Kaj vse je doživel na Aljaski in kako je končal zlatokopec Prestopec, je popisal v knjigi Sanje, daljše od življenja.

Obiskovalci bi ga še poslušali, pa tudi Tomaževo mojstrsko igranje na citre in Jožičino petje, s pisatelja je še čakalo podpisovanje številnih knjig, osebno srečanje z gosti in prejemanje čestitk ob nedavnem življenjskem jubileju. Med njimi tudi od več komendskih občanov, ki so se udeležili izredno lepega in živahnega kulturnega dogodka v vročem junijskem večeru.

Srečanje s pisateljem Ivanom Sivcem je za TV Komenda posnel režiser in snemalec Janko Žagar.

E. Č.

Foto: Janko Žagar in Jožef Pavlič

Oglejte si tudi