Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

KOMENDA JE IMELA NOVO MAŠO

Med 20 letošnjimi slovenskimi novomašniki je bil tudi Komendčan, Peter Stele s Podboršta. Posvečen je bil 29. junija v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja, novo mašo je imel 1. julija 2018 v rodni Komendi. Cela komendska fara je dihala z njim in dejavno sodelovala pri pripravi slovesnosti.  V času njegovega študija, na katerega je stopil trdno prepričan, da je to edina prava pot, na katero ga kliče Gospod, ga je v molitvi podpirala molitvena skupina. Nekaj mesecev pred posvetitvijo smo bili še posebej povabljeni k molitvi in tudi pričevanju – za vsako desetko rožnega venca smo lahko oddali v posebno skrinjico kroglico, za katero so ministranti na velik kelih s hostijo, postavljen pred oltarjem, pripeli rožico in zapolnili mozaik kar nekaj dni pred novo mašo.

Hvaležni smo Bogu za velik dar - novomašnika, po 8 letih – leta 2010 je bil novomašnik Martin Zlobko s Križa pri Komendi.

Na predvečer nove maše smo se zbrali na Petrovem domu, kjer je Jutranji pevski zbor zapel nekaj pesmi za slovo od doma, nato pa sta ga mama in oče pokrižala in se poslovila od njega, ga predala vernemu ljudstvu, da ga bo vodil kot dobri pastir. Nato je bil na cerkvenem trgu sprejem novomašnika, kjer se je zbralo lepo število vernikov, s pesmijo ga je sprejel Otroški zbor. Sledila je sveta maša, pri kateri je novomašnik sodeloval, ni pa še maševal, nato pa so mu štirje zbori: "Otroški", "Mladinski", "Deseti" in "Jutranji", zapeli vsak svojo pesem za "podoknico". Gospod je poskrbel, da je tako deževalo, da se je podoknica namesto na prostem - izvedla v cerkvi, novomašnik pa jo je spremljal s prižnice in je povedal, da je bilo tako še veliko lepše.

Možje so postavili tako lepe mlaje, da je starejši občan, ki stvari dobro pozna, povedal, da takih mlajev še ni bilo. Bili sta to visokorasli in tanki smreki, ki sta rastli nekje v nekem grabnu – to jih pa naredi vitke, trdne, ravne, pokončne….

Zvečer so bile v farni cerkvi še pete litanije Matere Božje in tako se je dan prevesil v večer, v katerem je bilo še prijetno druženje v športni dvorani v Komendi.

V lepo okrašeni cerkvi sv. Petra v Komendi, za katero so žene izdelale čudovite vence, oprale in zlikale vse mašne prte, cerkev pa so župljani temeljito očistili, glavni oltar je bil nekaj časa v odrih, da so ga spolirali, se je ob 10. uri pričela slovesna nova maša. Prepeval je združeni zbor iz vseh štirih zborov, pod vodstvom Mateje Novak in orgelski spremljavi Petra Gruma. V pripravi na skupno petje je dejavno sodelovala tudi zborovodkinja jutranjega pevskega zbora, Zvonka Erce.

Župnik Zdravko Žagar je kot novomašni pridigar povedal med drugim tudi to, da je pri Petrovem rojstvu prišlo do zapleta, a je pri tem duh ostal nepoškodovan, oziroma se je okrepil. Povedal je, da je bilo sprva malo takih, ki so verjeli, da bo zmogel. Pohvalil je njegovo iskreno vero in predanost Marijinemu in Jezusovemu Srcu, ki jima je posvečen. Peter je potem povedal, da se je pri župniku učil ljubezni do Marije, da je videl, s kako otroško ljubeznijo je g. Žagar zakoreninjen v Materi Mariji.

Ob koncu nove maše je novomašnik podelil novomašni blagoslov (fotografija). Novomašni blagoslov ima posebno moč, saj je ob izpolnjevanju pogojev (spoved, kesanje, sveto obhajilo in maša), mogoče dobiti popoln odpustek (to je odpis kazni za spovedane, obžalovane in odpuščene grehe).

Novomašnik Peter Stele odhaja na svoje prvo duhovniško služenje v župnijo Grosuplje za kaplana. Želimo mu, da bi bil dober duhovnik in zvest Bogu na svoji poti in da bi mu uspevalo usklajevati svojo voljo z Božjo voljo - kakor je sam rekel, je to največji dosežek v življenju človeka.

dr. Marta Ciraj

Oglejte si tudi