Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

COVID-19 - KAZEN ZA GREH?

Težko je to reči, a bo že držalo, da je pandemija covid-19 tudi Božja kazen za greh. Kot so bile strupene kače, o katerih govori danes Božja beseda, za Izraelce, ko so se odvrnili od Boga, niso hoteli več jesti mane, ki jim jo je Bog podaril za preživetje, ampak se jim je tožilo po polnih egiptovskih loncih hrane, čeprav so bili pri Egipčanih v sužnosti. Zaradi tega je Jahve poslal nanje strupene kače, ki so jih pikale, so mnogi umrli. Rešeni so bili, ko so se spokorili, ob pogledu na visečo bronasto kačo, simbol njihovega greha, ki jim ga je po spokoritvi odpustil in odvzel Bog; v Novi zavezi pa predpodobo samega križanega Jezusa, ko je vzel nase grehe vsega sveta. 

Težko razumljivo skrivnost, je priznal sam papež Frančišek v današnjem nagovoru po prebrani Božji besedi pri maši v Domu sv. Marte v Rimu. A po svoje lahko: Jezus Kristus je moral priti na svet, da je vzel nase grehe človeštva, da bi nas odrešil, nam dal to možnost, odprl pot v raj. Tudi grehe sodobnega človeka, že prejšnjih civilizacij. 

Dr. Zvonka Zupanič Slavec je v nedeljskem pogovoru z dr. Jožetom Možino omenila, da sta tako grška kot rimska civilizacija propadli tudi zaradi epidemij. Za obe je znano, da zaradi nemoralnega življenja. Kakšnega, dobro veste …

Podobno lahko rečemo za spolni razvrat, ki ga je deloma zaustavil aids. Ko ni bila nobena stvar v spolnosti več tabu, si je človek mislil: meni je vse dovoljeno, kdo me more ustaviti, mi kaj preprečiti, odvzeti?

Ko sem te dni malce »pobrskal« po internetu, sem se najprej zgrozil, kaj vse ta prinaša (nič čudnega, da Cerkev in šolniki svarijo starše, naj bodo pozorni na to, kar gledajo njihovi otroci s pomočjo računalnika), ponuja kot »biznis«, je mogoče tržiti. Praktično vse. Celo duhovnost. Pravo in lažno. 

Prav šokirala me je novica, da se je kazahstanski športni bodibilder Jurij Toločko zaradi karantene (covid-19) 28. marca odpovedal načrtovani poroki s plastično lutko Margo. 

Dalje: da so v Sežani odprli prvi bordel z lutkami za seks pri nas v Sloveniji; 

da se Kitajci zabavajo s seks-lutkami z umetno inteligenco;

da je Hrvaška »vzhajajoča destinacija za seksualni turizem«, Hrvatice pa  pripravljene na vse; 

da vlada »globalno pomanjkanje kondomov«, ker je njihov največji proizvajalec na svetu malezijsko podjetje Karex Bhd zaradi epidemije ustavilo njihovo proizvodnjo; 

da so v mehiškem zasebnem živalskem vrtu novega tigrovega mladiča poimenovali po novi epidemiji; 

da …

Zaradi tega oz. kot posledica le-tega pa nadvse »modra« ugotovitev: Sedaj ni čas za otroke!!! 

Res ni, sem se strinjal, ko sem to prebiral široko odprtih oči in ust, da je mogoče vse to. Kateri čas pa je potem? sem se vprašal. Čas komunizma ni bil, vojne za Slovenijo že tako ne, čas po njem tudi ne, ko so dekletom delodajalci ob prijavi na razpisano delovno mesto kar naročili, da toliko in toliko časa ne smejo imeti otrok, sicer adio služba!

Ničesar ne bi rad predvideval, še manj pretil ali grozil, vendar sem se resno vprašal, ugotavljal: Ljubi Bog, nič čudnega, da si posegel vmes, da bi nas spametoval, odvrnil od lažnih malikov, vsega, kar ni vredno človeka. Omenjeni primeri so res le primeri, a dobro ilustrirajo, kaj vse si za užitek in čehljanje ušes lahko izmisli sodobni človek, ko sam misli, postane samopašni »bog«. Vidi le sebe, svoj prav, svojo neomejenost, »pravila«, ki si jih piše sam, za nič in pred nikomer ne odgovarja. Zato je morala priti preizkušnja na ta svet. Nekateri celo domnevajo, da hujša od vojne.  

 

Jožef Pavlič 

 

Foto: Jožef Pavlič 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi